pondělí 20. listopadu 2017

David Zábranský: Za Alpami




Mathias s Marií jsou úspěšní němečtí lékaři, šťastní manželé. K tělu si pouštějí pouze to, co chtějí. Z Evropy bez hranic těží pouze výhody; pokud si usmyslí, dokáží mezi sebou a okolím postavit nepropustné bariéry, mají na to prostředky. Pro oba se vše mění ve chvíli, kdy Maria odjíždí na misi Lékařů bez hranic do afrického Čadu. Nad životy manželské dvojice přebírají vládu hluboce skryté a zdánlivě překonané principy… Román o současné Evropě a o uprchlické krizi, která do Evropy jen zdánlivě přichází odkudsi z vnějšku. Román o barvě kůže, o mládnutí a stárnutí lidí i kultur. Jsme coby kontinent na cestě k vrcholku, na vrcholku, nebo již za vrcholem?
David Zábranský (1977) je vystudovaný právník. Debutoval roku 2006 románem Slabost pro každou jinou pláž, za který získal cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Následovaly novely Šternův pokus milovat, Kus umělce a Edita Farkaš. V roce 2015 vydal rozsáhlý román Martin Juhás čili Československo. O rok později měla v Praze premiéru jeho divadelní hra s názvem Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny.
Román Za Alpami vydává nakladatelství Druhé město (ISBN 978-80-7443-247-7).


Ukázka z knihy:

Dva roky po svatbě Maria přišla s nápadem přihlásit se na misi Lékařů bez hranic.
Byla to dobrá věc, obecně uznávaná. Údaj o spolupráci s Lékaři bez hranic se navíc dobře vyjímal v životopisu, což byl ten úplně nejprostší fakt, který nikdo z doktorů nezapíral. Pokud by za Marií někdo přišel s objevem, že v souvislosti s jejím rozhodnutím jít pomáhat odhalil jakési pravdivé egoistické zákulisí lidské morálky, alá Nietzsche, Marie by si jen nevěřícně poklepala na čelo. Lékaři jsou speciální lidský druh: lékaři totiž skutečně zachraňují lidské životy. Většinou to jsou velmi schopní lidé. Jakékoli nařčení z falše, které by možná zcela zdrtilo maličkou Frauke z kulturologie, se od lékaře či od lékařky odrazilo jako kulička hrachu. Spojit se na chvíli s Lékaři bez hranic ve finále pro lékařku nebylo nic jiného než třeba koupit si v kavárně fair trade kávu.

*
Větším problémem bylo, že Mathias nesouhlasil. I on už za sebou měl první atestaci, teď se připravoval na druhou, a jeho prioritou bylo odejít z Erlangenu někam do většího města. Snil o Hamburku nebo o Lübecku. Měl rád větrné přímořské podnebí severního Německa; jižního slunce si vždy na další rok užil v létě o dovolené. Pomalu chtěl Marii usadit na její pozdější trvalé adrese, tam, kde porodí a bude se starat o děti, pleny a dětské postýlky.
Tohle se za ten poslední rok změnilo. Ještě to sice nepadlo nahlas, Mathias ale už po roce věděl, že doma s dítětem nezůstane. Vedl ho k tomu prostý fakt: skutečně byl na klinice lepší. Měl lepší výsledky, vyšší odbornost, více publikoval. Když někdo chtěl konzultovat, včetně primáře Alschera, obrátil se na Mathiase, nikoli na Marii. I plat měl Mathias o něco vyšší, což souviselo s jeho vyšším Hirschovým indexem, který souhrnně měřil publikační činnost a citovanost.
Maria ale chtěla na misi Lékařů bez hranic a v Norimberku, kde stále bydleli na původní adrese, se jí líbilo. Stěhování někam na sever nebylo v jejím zájmu. Z Norimberku to měla mnohem blíž k rodičům, pouhé dvě a půl hodiny autem, a také za nimi pravidelně jezdila, vždy si vyšetřila trochu času. Mathias tak ob jednou jel s ní, s Mariinými rodiči si docela dobře rozuměl.
Nakonec z toho byl jejich první drobný spor. Maria si však stála za svým, vlastně ho po kratších peripetiích postavila před hotovou věc: přihlásí se na misi a v polovině září odjede. Pohovor v assessment centru Lékařů bez hranic pak bez problému zvládla a v září skutečně odjela na tři měsíce do Čadu. Součástí její mise byla pediatrická a porodnická péče, zčásti i zapojení se do programu na léčbu podvýživy. Mathias ustoupil, přestal z toho dělat velkou věc. Svět se přece za tři měsíce nezboří. Byli ve spojení přes Skype, psali si emaily. Na Vánoce měla být doma.

*
Někdy v polovině listopadu ale Mathiasovi po Skypu řekla, že v Čadu zůstane až do konce ledna. Měla pro to dobré důvody. Bylo jí tam třeba. O nic jiného prý nešlo.
„Přijedu za tebou,“ navrhl.
Byl to bláznivý nápad, navíc v rozporu s kodexem organizace, kterým by se Maria měla řídit. Čad nebyl místem pro trávení vánoční svátků. Chtěla mu ale dokázat, že nemusí žárlit nebo mít jakékoli jiné obavy. Navíc jí přišlo fér, že tentokrát ustoupí ona.
Domluvili se, že se v podstatě potají potkají v hlavním městě N’Djameně. Našli vhodný termín. Mathias měl zůstat čtyři dny, ona ho může na dva dny navštívit.

*
Hned si od Air France koupil let z Frankfurtu do N’Djameny s přestupem v Paříži. Online si v N’Djameně zarezervoval pokoj v hotelu Mercure Le Chari. Překvapilo ho přitom, jak luxusně hotel působil na fotografiích, víc se ale čadské hlavní město a jeho hotely nezajímal. Jel do Afriky kvůli Marii, nic kolem vlastně vůbec neviděl a nechtěl vidět. Tehdy, když se s Marií seznámili, tehdy to možná nebyla tak úplně pravda, ono rozestoupení se světa, o kterém Mathias mluvil, zatímco byl ještě pořád pod vlivem drog z předchozího večera. Teď to ale pravda byla, tentokrát se kolem Marie svět nebo aspoň jeden kontinent skutečně rozestoupil. Afrika to navíc Mathiasovi zásadně ulehčovala; neměl o ni žádný zájem, chtěl jen ve zdraví pobyt v Africe přežít. Zbytek jeho mise byl jasný: zavřít se na hotelovém pokoji a vnímat blízkost své manželky.
Maria si už dlouho dopředu zajistila dopravu z městečka jménem Amtiman v jihovýchodním Čadu, kde působila. Do N’Djameny to přitom měla víc než sedm set kilometrů, jedenáct hodin cesty, pokud všechno šlo dobře. Bylo to velmi komplikované a vysilující, jiné řešení však neexistovalo. Mathias sám se po Čadu přepravovat nemohl. Země byla čerstvě ve válce se sousedním Súdánem a pro někoho, kdo se subsaharskou Afrikou neměl žádné zkušenosti, a navíc ani nemohl využít ochrany a know-how velké mezinárodní organizace, což bylo ještě důležitější, pro někoho takového se návštěva Čadu skutečně omezovala v podstatě na bezprostřední okolí jediného čadského mezinárodního letiště.

*
Osmnáctého prosince 2007 sedl v zimní bundě ve Frankfurtu do letadla a za deset hodin přistával v N’Djameně, kde bylo přes třicet stupňů a na nebi ani mrak.
Jediné, co ho v tu chvíli zajímalo, byla co nejkratší cesta do hotelu. V Africe nikdy nebyl a nikdy po tom netoužil. Černý kontinent pro něj prakticky znamenal slony a safari, epidemie, nahé křováky, náušnice a dřevěné ozdoby, plus jako třešinka na dortu ti vytrvalostní běžci, kteří vyhrávali maratóny po celém Německu. Mathiasovi vždy připadalo, že si doběhli pro peníze a pak zas rychle odběhli někam pryč. Tohle byl vrchol inteligence, který byl Africe a Afričanům schopný přiznat: byli rychlí a věděli, kam si zaběhnout pro peníze a jak zas rychle beze slova vypadnout.

*
Hotel nakonec vypadal ještě lépe než na fotografiích. Sotva prošel otočnými dveřmi, příjemně ho osvěžila klimatizace. V lobby na stěnách visela typicky evropská plátna v evropských rámech a v tlumených barvách. Do jejich středů pak na plátno někdo zavěsil africké masky. A podobně působil i celý hotel: jako evropský rámec pro něco, co se na tomto malém hotelovém prostoru podařilo zkrotit.
Spolu s klíčem se mu na recepci dostalo i diskrétní nabídky: „Pokud by chtěl monsieur společnost, ať se na mě neváhá obrátit.“
Mathiasovi to přišlo jako dobrý vtip. Jak koloniální tón recepčního, fráze, o které by si Mathias nemyslel, že ji ještě někde lze zaslechnout, tak především představa, že by si objednal nějakou čadskou nebo kamerunskou prostitutku. Znělo to jako z jiné planety, něco úplně mimo. Nejen kvůli epidemii HIV, nejen kvůli stovce dalších epidemií. Prostě tak vůbec.
„Ne, děkuji, jste moc milý,“ řekl a vzal si od recepčního elektronický klíč.

*
Pokoj už byl trochu horší, provinční. Zkusil dvojpostel. Čekala ho jedna noc o samotě. Maria měla přijet druhý den někdy pozdě odpoledne.
Až do večera nevylezl z hotelu. Měl k dispozici zahradu, bazén, restauraci a internet. Pokud by se ho někdo zeptal, co víc si může přát, odpověděl by úplně popravdě, že nic. Nebyla by to jen fráze. Prostě měl všechno, co chtěl a potřeboval. O tom světě venku neuvažoval, nevěděl o něm. Poslal kolegům z kliniky několik fotografií; pokoj, lobby, jídelnu. Vyfotil se před bazénem a vložil fotografii na Facebook. Účet měl už asi dva roky, příspěvků však na svoji zeď dával jen málo. Když už, pak se chlubil, ale nijak křečovitě. Jeho život vypadal dobře i v realitě. Facebook byl jen jeho přibližným odrazem, záznamem toho, co na jeho životě v podstatě bylo spíše méně zajímavé.
Většinu času nakonec ale trávil u bazénu s prací. Studoval článek z jeho oboru v posledním čísle časopisu The Lancet.

*
Co se týkalo kuchyně, až v restauraci u večeře mu došlo, jaké měl štěstí, když se Maria rozhodla pro bývalou francouzskou kolonii a on sám pak pro hotel patřící pod mateřskou společnost AccorHotels. S jídlem měl obecně mimo domov starosti. Objednával si kvůli dietě prakticky pouze dušenou nebo smaženou zeleninu. V jeho čadském hotelu byla naštěstí tak na tři a půl hvězdičky z pěti, na Čad velmi slušné. Mathias to dokonce řekl číšníkovi, který odnášel prázdný talíř. Mluvil s ním anglicky a vychutnával si při tom pocit, že on sám je Němec, nikoli Francouz, a že tudíž na jeho rukách pro tentokrát v podstatě nelpí koloniální ani žádná jiná historická krev.
Ještě nebylo ani osm hodin večer, objednal si třetinku Stelly Artois. Neměl tušení, jestli se venku mimo hotel pije alkohol nebo jestli je to z toho nebo onoho důvodu zakázané. Muslimská země? Myslel si, že cestou z letiště míjeli mešitu. Krk by za to ale nedal.
Když dopil, zkontroloval na telefonu svůj soukromý email a podíval se na Facebook. Měl tam přes šest set přátel a jeho fotografie od bazénu za dvě hodiny od vyvěšení posbírala pětadvacet lajků. Jeden z nich byl od Marie, to vždy kontroloval jako první.
Lajky byly jedním ze způsobů, jak být v kontaktu a jak si projevovat lásku. Vůbec přitom nešlo o to, zda se Marii něco z toho, co Mathias zavěsil na Facebook, „líbí“; lajkovali si vzájemně úplně všechno. Mezi nimi dvěma spíš než o lajk šlo o přihlášení se, jako se na vojně při nástupu po vyvolání říká „Zde!“ Teď byl navíc tenhle efekt umocněný skutečností, že její lajk zazněl odněkud zpoza hotelové zdi, z jihovýchodní části té samé země. Její lajk byl jako signál přicházející z vesmíru či z hlubin oceánu do kosmické lodi, ale ze stejného vesmíru a ze stejného oceánu; tlumený, pozměněný, v základu však stále čitelný a jasný: Žiji a miluji tě!
Napadlo ho, že si dá ještě jedno pivo. V restauraci bylo jen asi patnáct hostí. Mathias odhadoval, že většina z nich jsou zaměstnanci různých nevládních organizací a lidé z OSN, běloši i Afričané. Žádné páry, ani jedno dítě. Jen muži a ženy, sólisté, kteří spojují síly na záchranu téhle už dlouho zkoušené země.
Ohlédl se a zamával na číšníka, objednal si. Byl to Afričan, stejně jako byl Afričanem hotelový recepční. Mathiasovi to přišlo přirozené, že mu pivo nosí Afričan, byl přece v Africe. Zároveň by se asi ale cítil o něco lépe, pokud by si mohl objednat u nějaké mnichovské selky. Přišlo by mu to korektnější, příjemnější pro všechny. Zaměstnávat na takových služebných pozicích černochy, to mu připadalo jako zbytečné riziko. Neuměl by to lépe vysvětlit. Prostě by řekl, nestojí to za to, nechte si černochy na posty právníků a lékařů, vyhněte se zbytečným kontroverzím.
Byl znovu na Facebooku, když před ním přistála sklenička. Trhl sebou. Zvykl si už na číšníkovu ruku, svalnatou, mužskou.
„Thank you!“ řekl pohotově.
Odložil telefon a podíval se, co se děje.
„Váš kolega už skončil?“ zeptal se. „Ještě jednou díky! A na zdraví!“
„Na vaše,“ odvětila a usmála se.
Na sobě měla laciný kostýmek se jmenovkou, nic fajnového. Mathiasovi na vteřinu bleskla hlavou vzpomínka na retro kohoutky v koupelně v jeho hotelovém pokoji. Měly působit jako vybavení z počátku minulého století, přestože hotel mohl být postavený tak někdy v sedmdesátých letech. To její oblečení působilo podobně. Unaveně, rezignovaně. Odkazovalo k zašlé slávě, která téhle zemi přinesla jen bolest.
„Sylviane, je to tak?“ řekl a snažil se znovu přečíst její jméno. Oči mu ale od jmenovky neustále ubíhaly o něco výš, k holé kůži v jejím výstřihu.
Nevěděl, kde má její kůži očima lovit dřív, zda nad jmenovkou, nebo spíše na jejích rukách, které během konverzace sepnula před tělem.
Mohlo jí být kolem dvaceti, neuměl to odhadnout. Byla štíhlá, šlachovitá, kolem sto sedmdesáti centimetrů. Prsa podle všeho nic moc, co do velikosti. V celku však dokonalá, větší prsa by byla jen na škodu.
Mathias měl pocit, že mu její kůže vypráví temnou ságu, nekonečný proud vět, přerušovaný vždy jen na vteřinu tečkami jejích čistě bílých zubů. V zásadě totiž šlo o její kůži, ne o postavu. Její kůže byla mnohem tmavější než ta Mariina, zároveň však i jakýmsi velmi záhadným způsobem čistší, hladší a lesklejší. Mathias si byl jistý, že v téhle kůži, pokud by zůstala takto vypnutá a pokud by si zachovala přesně tutéž barvu, by klidně i jakákoli jiná figura vypadala stejně dobře; i krychle, napadlo ho. A také výsledek by pravděpodobně byl stejný: extrémně silné vzrušení. Takové, jaké nezažil od doby, kdy se jako osmnáctiletý vracel do Berlína po smrti svého otce.
Stejně jako tehdy, i teď musel odejít na toaletu, kde se poté v duchu se Sylviane pomiloval. S její kůží. S černou kůží. Nebo možná ještě s něčím, co bylo obecně černé kůži nadřazené. Možná nakonec vůbec nešlo o Sylviane, ne, samozřejmě že ne. Sám to tušil, ale ejakulace ho z nejhoršího vysvobodila.
Pivo ani nedopil a bez jediného ohlédnutí se vrátil na pokoj.
*
Druhý den u snídaně pak už Sylviane neviděl, ani u oběda. Odpoledne si lehl k bazénu a čekal na Marii. Psali si, věděl, že cesta zatím probíhá dobře: „Pokud to takhle pujde dal, jsem v pet u tebe v hotelu“
Tak zněla její zpráva a platilo to. I v tomhle si byli velmi podobní. Bylo na ně spolehnutí, dokonce i v extrémních čadských podmínkách.
Jejich láska by pak po Mariině příjezdu mohla leckoho zklamat. Nevypadala tak vášnivě jako na Facebooku a v textových zprávách. Jejich přivítání vůbec neodpovídalo tomu, co kvůli setkání museli překonat, co riskovali, kolik peněz vydali. Air France si za zpáteční letenku účtovala sedm set euro.
Tomu způsob jejich přivítání skutečně neodpovídal. Zároveň to ale byl přesně jejich styl. Byli takoví od začátku a rozhodně to neznamenalo, že se nemilují. Mohli třeba i působit odměřeně, až křečovitě, jejich láska zároveň ale klidně mohla být stokrát silnější než v případě nějakých hysterických Řeků. Mathias a Maria věřili spíše na závazek a na vůli než v prázdná gesta. Láska pro ně byla lidským dílem, nikoli však uměleckým lidským dílem, jako tomu mohlo být v případě jižanských národů, nýbrž spíše technickým lidským dílem. Moci se spolehnout jeden na druhého, podporovat se, být si věrní. V to oba věřili. Spojit se a posílit se tím. Jejich láska nebyla a neměla být těžká. Mezi jejich láskou a nenávistí neměla být jen tenká hranice, takovému konceptu v hloubi duše nerozuměli. Smysl jejich lásky byl jasný: odsunout s její pomocí ze života tíži a nenávist, a moci se soustředit na práci. Zní to extrémně, málokdo by se pod to podepsal. Oni dva ale ano.
Funkčnost takového konceptu stála a padala s vytvořením dojmu vzájemné upřímnosti. Mathias to věděl. Sotva se po Mariině příjezdu poprvé pomilovali, řekl jí o svém prakticky jediném čadském zážitku. Jen to finále v kabince na toaletě vynechal:
„Nikdy jsem v sobě netušil otrokáře nebo nějakého tyrana, ale asi ho v sobě mám. Samozřejmě úplně u ledu a nefunkčního,“ řekl jí.
„Myslím si ale, že nic jiného to být nemohlo,“ pokračoval. „Prostě mě vzrušovala ta představa podřadnosti, která je člověku vydaná na pospas… Špína, černá kůže… Zní to hrozivě, v životě by mě nenapadlo, že to pořád někde mezi námi existuje, nebo dokonce v nás, ve mně, ale asi jo… Naštěstí jsme to sesadili a zbavili funkce. Ale je to tam,“ řekl a ukázal rukou někam do svého nitra.
Leželi nazí v posteli. Klimatizace běžela, v pokoji bylo příjemných dvacet stupňů. Mathias dlaní majetnicky sevřel její krásné rameno. Pak povolil a pohladil ji. Miloval její kůži a řekl jí to. Zároveň ho ale trochu znepokojovalo, že za ty tři měsíce trochu zestárla. Nevěděl, jestli je to jenom jeho dojem nebo fakt, ale prostě se mu zdálo, že Mariina kůže je po vysilujících třech měsících v Čadu unavenější, už ne tak pevná. Týkalo se to tváře i rukou. Jako by Mariina kůže využila téhle cesty do Afriky k tomu, aby v devětadvaceti řekla, už dost. Jako by se rozhodla, že začne uvadat.
Maria zatím pokračovala v jejich rozhovoru o Afričanech.
„Tady je to vidět všude,“ řekla. „Bohužel. Není způsob, jak to změnit. Jsou černí, jsou. Jejich život má menší cenu. Jde to dokázat, změřit to. Bude to znít hrozně, ale to, co tady dělám já, to je doma veterina.“

*
Druhý den ho vzala do města. Důsledky války byly dobře vidět i během jejich krátké procházky po centru. Čadské hlavní město leží v podstatě na hranici s Kamerunem, kde se tisíce čadských, ale i súdánských válečných uprchlíků snažili najít bezpečí. Do sousední země přitom často utíkali právě přes N’Djamenu.
„V Čadu se před čtyřmi lety začala těžit ropa, čekala je prosperita,“ vysvětlovala Maria. „Místo toho ale začali další občanskou válku.“
Mathias se snažil poslouchat, ale nedařilo se mu to. Celá N’Djamena, sotva vyšli z hotelu, pro něj byla prostoupena sexualitou. Masem, kůží, tkáněmi, ale i násilím, podřízeností a tušenými válečnými příběhy, které teď Mathiasovi nepochopitelně splývaly s příběhy sexuálními. Vzrušovaly ho nespravedlnosti, které se musely dít zdejším ženám, i těm úplně nejmladším. Války se vedou kvůli bohatství, v případě Čadu jde zřejmě o ropu, jak mu vysvětlila Maria. Zároveň jsou ale vždy i válkami s ženou, proti ženě, proti ženskému principu. A najednou mu došlo – co Maria a místní? Pokud na ni kdy žárlil, když myslel na její pobyt v Čadu, vždy při tom myslel na nějaké doktory ze Švédska, z Kanady, ze Spojených států, nebo na nějakého jihoameričana alá Fidel Castro. Až teď si uvědomil, že Maria by klidně mohla zažít úplně totéž, co on zažil se Sylviane.
Ta představa ho znovu silně vzrušila. Až teď byla sexualita skutečně všude. – Ale odtáhnout Marii někam na záchodek?
V rychlosti se na ni podíval. Zrovna šli kolem postmoderního věžáku čadské centrální banky. Byla to brutalistní, velmi neforemná stavba. Jako by i architektura v Čadu byla na úrovni veteriny.
Odtáhnout Marii někam na záchodek? Mariina tvář něco takového vylučovala. Měla v sobě řádnost, jistou formu předčasné dospělosti, stejně jako ji v sobě měl Mathias. Byla upravená. Knížky na stole vždy měla slícované v komínku. Připomínaly pak mrakodrapy West End Gate ve Frankfurtu. Maria knížky neuměla rozházet všude po pokoji, jako to dokázala malá Frauke. Maria neuměla stavět tak, jak postavili čadskou centrální banku.
Počkal, až budou zpátky v hotelu.

*
Ráno 21. prosince 2007 odjela do Amtimanu. Už v osm ji vyzvedl řidič, shodou okolností mladý a statný černoch. Mathiasovi v čadské N’Djameně do odletu zbývalo víc než čtyřiadvacet hodin.




Žádné komentáře:

Okomentovat