pátek 10. listopadu 2017

Aleksandra a Daniel Mizielińští: Pod zemí, pod vodou



Před nějakým časem zaujala polská dvojice (autorská i manželská) i u nás velkoformátovou knihou pro děti s názvem Mapy. Po obrázkovém putování kolem světa přišel čas na pozoruhodnou výpravu do zemského jádra a na dno oceánů. Kniha je tentokrát oboustranná, ilustrace jsou ale stejně detailně propracované a pojaté s velkou fantazií jako tomu bylo u Map.
Aleksandra a Daniel už během studií na varšavské Akademii krásných umění vytvořili vlastní designerské studio Hipopotam, jehož uměleckými řediteli jsou dodnes. Spolupracují s nakladatelstvími Znak, Dwie Siostry či 40 000 Malarzy. Navrhují přebaly, pracují na grafické podobě knih, tvoří vlastní knihy (kromě Map vyšly česky i jejich publikace D. O. M. E. K. a D. E. S. I. G. N., obě vydala Jana Kostelecká). Mezinárodní slávu jim přinesly právě zejména Mapy: v Polsku byl atlas během měsíce rozprodán, ve Francii kniha získala prestižní cenu Prix Sorcieres, kterou uděluje sdružení knihovníků, list The New York Times zařadil Mapy na seznam šesti graficky nejzdařilejších dětských knih roku 2013, v Itálii získaly Mapy Premio Andersen, v Německu jim společnou cenu dal týdeník Die Zeit a Radio Bremen.  
Mizielińští říkají, že nemají recept, jak vytvořit knihu pro děti. Tvoří ji tedy tak, aby se líbila jim samotným. Pro jejich tvorbu jsou charakteristické barevné, naivizující kresby s množstvím postav a věcí, které jsou vtaženy do vyprávění, do hry. Navrhují fonty, připravují webové stránky. Jejich největším úspěchem v této oblasti je strana Pica-Pic.com s digitalizovanými elektronickými hrami, které se kdysi ručně hrály na malých konzolích.

Knihu Pod zemí, pod vodou, určenou pro čtenáře od sedmi let, vydává česky Host. Přeložil Michael Alexa. ISBN 978-80-7577-114-8

Ukázky z polského vydání knihy  (Wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa):







Žádné komentáře:

Okomentovat