pátek 23. listopadu 2018

Patrik Ouředník: Konec světa se prý nekonal




„Jako ve všech svých knihách i v Konci světa rozehrává Ouředník rafinovanou partii se svými čtenáři, partii, která není zdaleka vyhraná předem, neboť sází na čtenářovu inteligenci a zároveň odhaluje neinteligentnost doby – a tedy i každého z nás.“ – tak charakterizuje Jean Montenot ve svém doslovu novou prózu Patrika Ouředníka. A dodává: „Cestovat v Ouředníkově světě je vždy podnětné a čtenář si nakonec uvědomí – a co jiného žádat po literatuře? –, že onen fiktivní svět, sevřený v krunýři své blbosti, hroutící se v permanentní implozi sám do sebe, je k nerozeznání podobný tomu našemu...“ Jsou tu velké dějiny plné válek, letopočtů a podivných statistik. Ale o ně vlastně tak úplně nejde. Jsou tu vtipy o dvou Číňanech, stručné dějiny náboženství, pravidla vegetariánství, maltská hymna, etymologie křestních jmen...
Ouředník proniká chatrnou konstrukcí naší doby a bujaře odmontovává šrouby. Ve 111 kapitolách nabízí čtenářskou procházku po jedné civilizaci.
Z francouzského originálu La fin du monde n’aurait pas eu lieu (nakl. Allia, Paris 2017) přeložila Olga Špilarová ve spolupráci s autorem.
Vydává Torst.

Ukázky z knihy:

Budoucnost světa
Budoucnost už není, čím kdysi bývala. Jistě jste si toho všimli — budoucnost už není, čím bývala.
V minulosti se budoucnost odvíjela víceméně podle trojího vzorce.
[1] Svět zanikl a všechno začínalo nanovo, zas a znovu: pesimistická verze většiny náboženských koncepcí.
[2] Svět zanikl v krvavé lázni a byl nahrazen jiným světem, světem blaženosti: optimistická verze některých vyznání.
[3] Svět ne a ne zaniknout a blaženost v něm kvasila a narůstala až do konce nekonečně obnovitelných časů: hypotéza budovatelů konců dějin.
Ale počátkem jednadvacátého století tyto teorie zastaraly.
Předpovědi prošly vývojem. Lidé nadaní špetkou smyslu pro realitu se shodovali v jednom: ať už bude zvolená procedura jakákoli, skončí to zle. Buď krvavou lázní, po níž nebude následovat vůbec nic: domněnka optimistů. Anebo krvavou lázní tu či onde, po které budou následovat jiné krvavé lázně tu či onde, po nichž budou následovat další krvavé lázně a další, až do okamžiku, kdy rozpínavost vesmíru dosáhne hustoty nekonečné hodnoty a vyvolá tak zánik galaxií i nebožáků, kteří v nich bytují. Někteří pozorovatelé upřesňovali, že proces bude provázen paralelním a dosud nepředstavitelným zhovaděním lidstva.

O knihách
Knihy mají za prvotní účel zabránit kolektivní sebevraždě. Jejich role je společenská. Stává se občas, že někdo spáchá sebevraždu poté, co si přečetl knihu; v tom případě jde o nehodu. Velká většina čtenářů sebevraždu nespáchá, neboť je jim jasné, že jejich touha se vším skoncovat je sdílena všemi jen trochu myslícími čtenáři. Skýtá to jistou úlevu a podporuje vědomí solidarity: to jim přece nemůžu udělat, mým druhům v neštěstí, mým bratřím v utrpení.

O spisovatelích
Oč víc je na světě spisovatelů, o to víc je ve světě sklíčenosti. Buď jsou špatní: jejich nicotnost nás deptá; nebo jsou dobří: to, co říkají, nás ničí.

© Patrik Ouředník, 2017
Translation © Olga Špilarová, 2018
Epilogue © Jean Montenot, 2017
ISBN 978-80-7215-576-7

Patrik Ouředník v dokumentárním filmu ze série Gen / Česká televize

Žádné komentáře:

Okomentovat