středa 7. listopadu 2018

Ondřej Hübl: Hod mrtvou labutí



Operní pěvec a režisér Líbezný se stane aktérem mezinárodního byznysu a politiky. Na Nuselském mostě však spěje k činu, který má ukončit jeho trápení. Jedenáctiletý Afričan Odongo, jehož adoptovali na dálku bezdětní manželé Peter a Nikol, stojí tváří v tvář střelné zbrani v očekávání konce svého života. Všichni se stali kolečky ve špinavé hře, narýsované ve vysokých patrech bruselské byrokracie. Režisér Dejvického divadla Krobot se pod tíhou nedostatku financí uchýlí s celým souborem k pokoutnímu prodeji kuchyňského nádobí ve stylu „šmejdů“. Ne že by si za to on, Odongo, Peter či Nikol, stejně jako pěvec Líbezný nemohli sami…
Všechny Hüblovy povídky mají dvojznačné hrdiny, napůl záporné, napůl kladné, a vždy nepříjemně a dotěrně blízké. Je to zneklidňující, drsné i zábavné čtení, protože Hübl disponuje originálním smyslem pro humor i nakažlivou chutí vymýšlet neotřelé situace a spojení.
Ondřej Hübl (* 1976) je český textař, scenárista a kreativec. Je autorem a spoluautorem mnoha úspěšných reklamních kampaní, mezi nimi i několikaleté série s Ivanem Trojanem. Podle povídky Divotvorné hrnce, která je součástí této sbírky, napsal s režisérem Miroslavem Krobotem televizní seriál Zkáza Dejvického divadla. Soubor nekorektních povídek Hod mrtvou labutí je jeho literárním debutem. Knihu vydává nakladatelství Druhé město.

Ukázka z povídky Hod mrtvou labutí:
Nikol se přestala dívat do stropu a začala hledět do blízké budoucnosti: z diskrétní vzdálenosti viděla sama sebe v kavárně, jak se rozhoduje, jestli si dá Etiopii nebo Peru (obě kávy měly něco do sebe), a nebyla si jistá, jestli má mít na sobě volné lněné kalhoty a tričko, nebo nějaký oděv z období pozdní batiky. Nakonec se rozhodla pro lněné kalhoty (pohodlná skromnost) a etiopii (vyšší kyselost a lepší hodnota fair trade).
Seděla tedy v kavárně, před sebou tenoučký MacBook Air a odpovídala na všechny komenty a lajky. Do práce dnes naštěstí nemusela.

Sluší vám to s rejžou :-)
Co blbneš, to je jen práce :-) :-)

V podobném duchu byly víceméně všechny komenty a odpovědi na ně. Takové jsou sdílené životy. Prázdné samy o sobě, ale plné emotikonů.
Do kavárny vešel bezdomovec. Chvíli okouněl a čenichal, jestli by mu tady někdo něco nedal zadarmo. Spolu s ním se dovnitř vplížil i nefalšovaný biozápach. Nikol si vzpomněla, že chtěla ráno někoho potřebného obdarovat, sáhla do kapsy pro padesátikorunu, ale pak si to rozmyslela. Došlo jí, že by se s ním pak musela chvíli bavit, a na to teď neměla náladu. Chtěla někomu pomoct, to ano, ale pomoct tak nějak sterilně. Proto počkala, až bezďáka vyhodí ven, a hned potom poslala z Petrovy kreditky pětikilo na účet Člověka v tísni.
Že už má dopito, se dozvěděla od dívky s dredy, která tu byla jen na brigádě. Ve svém hlavním čase studovala gender studies na Fakultě sociálních věd UK a čekala ji bezstarostná budoucnost v neziskovém sektoru:
„Dáte si ještě tu etiopii? Zapomněla jsem vám říct, že zakoupením této kávy pomáháte opravovat synagogu etiopských Židů.“
„Ráda.“
Dobro opět zvítězilo. Dívka s dredy odešla a posunkem naznačila druhému baristovi, že konzumace u stolku bude pokračovat a že tedy wi-fi ještě nemá vypínat. Zas taková charita nebyli, aby tady někdo sosal wi-fi zadara.
Nikol dál odpovídala na komentáře, když jí na Messengeru blikla něžná zpráva od Petra, samozřejmě v jeho mateřském jazyce:

Na hangover odporúčam pho bo tai, ve 12 our place v tržnici, ok, honey?
Ok.

Setkali se ve frontě u stánku č. 22, což byla vyhlášená vietnamská restaurace. Had lidí čekajících na polévku a jarní závitky se točil až k dalším stánkům, ve kterých se prodávaly pestrobarevné nesmysly. Spiklenci chuti na sebe vědoucně pomrkávali a nesnesitelně pomalu se sunuli k okénku. Čekal tam s nimi i Hemza.
„S tímhle prostorem bych chtěl někdy něco udělat…“ rozhlédl se a promnul si vous. Tím prostorem měl na mysli celou holešovickou tržnici a tím něco nemyslel vůbec nic, ale to nikdo kromě něj nevěděl.
„Byly by tady fajn komunitní sdílený ateliéry mladejch umělců, viď?“ chytla se Nikol na háček.
Hemza svraštil obočí, podíval se do dáli a vrásky na čele prozrazovaly, že to vůbec není tak jednoduché:
„Já teď žil chvíli v New Yorku a…“ začal, aby dodal svým slovům váhu, a pak zcela logicky pokračoval s něčím, co s tím vůbec nesouviselo: „…spíš bych to viděl jako takovou poctu zabitýmu dobytku, víš? Tohle byla dřív jatka. Takový setkávací místo pro vegany i masojedy, třeba…“ řekl Hemza, moudře pokýval hlavou a posunul se ve frontě.
„Ale to jsou jenom takový první nápady, neberte mě vážně, já si vždycky v neděli sednu a snažím se tak nějak uzavřít týden a pokouším se zapsat takových pět okamžiků, situací, kdy jsem cítil nějakou obzvláštní náležitost, vděčnost. Prej se to pak víc fixuje v mozku. A je to ozdravný,“ zacitoval homosatyr svůj týden starý status z Facebooku a konečně na něj přišla řada.
„Závitek a pho bo tai lan.“
„Anó pané, chilli tady máš, jó,“ odpověděl usměvavý Vietnamec, aniž tušil, že v Hemzově mozku se právě rozhoduje o osudu jeho podnikání tady v holešovické tržnici.
Peter a Nikol si dali to samé, udělali společné selfíčko (Peter a Nikol se smáli, Hemza zůstal moudře zamyšlen, hledě někam za horizont běžných událostí) a každý k němu napsal jiný text.

Peter: The best of Holešovice, miss China town in NYC.
Nikol: S mým klukem a básníkem pražských ulic Jirkou Hemzou řešíme budoucnost holešovický tržnice, Praha se má na co těšit!
Hemza: Stánek č. 22. Vždy, když si tady dávám tu lahodnou polévku, nemohu nemyslet na oběti války ve Vietnamu. Modlím se za ně… Kdy se už náš prezident přestane lísat k těm komunistickým pohlavárům? Pište.

Na jejich posty ještě nestihly dopadnout první lajky, když k jejich sezení připlul obrovský černý měsíc. Byla to hlava Fredericka Rémyho, mladého nadějného politika, který svou kariéru vybudoval na tom, že vypadal jinak, a tvářil se, že to je normální. Některým voličům (hlavně prvovoličkám 18–22) to ale evidentně stačilo. Byl zastupitelem v Ústí, ale studoval v Praze.
„Ahoj parto, jdete večer?“
„Jé, ahoj Fredy, co je večer?“
„Vy to nevíte?“
Fredy chvíli znejistěl — nevyškrtli je z Události? To by bylo trapný. Ale nedal na sobě nic znát a risknul to: „Jindra má zásnuby s Vaškem a je to spojený s oslavou toho návrhu zákona, kterej by měl konečně umožnit homosexuálům adoptovat děti!“
Křup! V tu chvíli se ozvalo rozbití skla.
„Mazal tov!“ vykřikl Hemza a všichni to okamžitě vysdíleli.
Ne, nikdo je nevyškrtl. Teď už stačilo jen zmáčknout tlačítko Účastním se Události a jejich program na večer se zbarvil všemi barvami duhy.


© Ondřej Hűbl, 2018
© Druhé město — Martin Reiner, 2018
ISBN 978-80-7227-409-3

Žádné komentáře:

Okomentovat