úterý 13. listopadu 2018

Ilustrovaná Ústava České republiky


Praktická kniha do každé domácnosti vychází u mladého nakladatelství Take Take Take. Atraktivní a přehlednou formou představuje text Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod. Autorkou grafického zpracování je designérka a typografka Nikola Klímová, obrazový doprovod nakreslil Jindřich Janíček. Křest Ústavy proběhne 17. listopadu v 17 hodin v kavárně Super Tramp Coffee. 

Největší výzvou pro Janíčka bylo, jak pojmout ilustrace k tématu, které ilustrovat nepotřebuje. “Zachytil jsem, co vidím na ulicích, při pohledu z autobusu či z vlaku,” říká oceňovaný ilustrátor. “Zároveň zdůrazňuji věci, které mě trápí. Obrazy jsou záměrně v kontrastu s textem a ideály, o nichž se v Ústavě České republiky píše,” vysvětluje, proč kromě přírodních krás nakreslil i předvolební billboardy, necitlivé zásahy do krajiny nebo policejní auto, které má v interiéru velkou samolepku skupiny Ortel.
Podla Klímové a Janíčka nakladatelé dosud nedbali o atraktivní podobu ústavy. “Chtěli jsme, aby vznikla přehledná a v ideálním případě i krásná kniha, kterou by chtěl mít doma úplně každý,” vysvětluje Klímová, proč se začínající nakladatelství rozhodlo pro tento ediční počin. Kniha je tištěná ze dvou přímých barev. Modrá barva je věnovaná Ústavě České republiky a červená Listině základních práv a svobod. Barvy se potkávají v ilustracích, kde jejich soutiskem vzniká i barva třetí.
“Mít vlastní stát, jazyk nebo vlajku, být součástí demokratického světa, mít spojence, právní systém nebo ústavu, to vše jsou významné věci, které zdaleka nejsou samozřejmostí,” říká autorská dvojice. “V boji za demokratickou podobu naší země za ně mnozí zaplatili životem. My si toho vážíme a máme pocit, že je důležité vědět, jaká práva naše země svým občanům garantuje, před kým nás ze zákona chrání a co od nás vyžaduje,” dodávají Klímová s Janíčkem.
Každý občan se v knize může seznámit s právy, které mu tento stát garantuje, a také s povinnostmi, ke kterým se život v Česku váže. Kniha čtenářkám a čtenářům přibližuje, jak náš stát funguje, co je třeba ke změně zákonů, kdo může být poslancem a kdo senátorem, nebo třeba co se stane, když se prezident dopustí velezrady.
Ilustrovaná Ústava České republiky vychází ve spolupráci se slovenským architektem a knihkupcem Adamem Berkou. Ten před rokem na Slovensku vydal Ilustrovanou Ústavu Slovenské republiky, která se stala nečekaným hitem. “Moc nás potěší, když si lidé budou kupovat i českou knihu,” říká nakladatelství Take Take Take. “Ale ještě větší radost nám udělá, když si ji i přečtou.”




Žádné komentáře:

Okomentovat