čtvrtek 1. listopadu 2018

Jens Lapidus: Top Dog




Už několik desetiletí dochází ve Švédsku k brutálnímu zneužívání mladých dívek. Každý pokus o odhalení viníků je brutálně potlačen, chapadla rozvětvené chobotnice totiž sahají do těch nejvyšších společenských pater. Okolo Teddyho a Emelie, nesourodé dvojice elitní právničky a bývalého kriminálníka, se definitivně stahuje smyčka. Kdosi se je svými extrémními metodami snaží dostat z cesty, a když se po stopě zločinecké sítě vydává i policie, násilí nabývá naprosto nebývalých rozměrů.
V podobném nebezpečí se ocitá i studentka Roksana. Chtěla se vlastně jen dostat mezi vyvolené, získat trochu uznání a patřit mezi ty, kteří se vyznají… Jenže teď po ní jde korunní princ drogového podsvětí. A jestli neudělá něco naprosto šíleného, živá nevyvázne.
Top Dog je finále dramatu, které švédský autor Jens Lapidus napínavě rozehrál v románech Pouze pro VIP a Stockholm Delete. Stejně jako obě předchozí knihy série vychází i nový román v nakladatelství Kniha Zlín.
Lapidus ve svých knihách vytvořil specifický žánr - Stockholm noir. Popisují totiž město a jeho obyvatele z odvrácené, temné strany, s níž má autor, původní profesí advokát, bohaté zkušenosti. Dal tak severskému kriminálnímu románu zcela nový rozměr, kritici i čtenáři vyzdvihují kromě chytrého napětí především originální práci s jazykem a věrné vykreslení charakterů všemožných kriminálních živlů.

Ukázka z knihy:
Na téhle schůzce bylo příjemné jedině to, že Teddymu stejná referentka pomáhala v době, kdy ho právě propustili z vězení. Jmenovala se Isa a vypadala přesně tak, jako když se setkali poprvé. Pořád něco kolem čtyřicítky, stále oblečená jako směs bohémské divy ze Södermalmu a blyštivé lady z Östermalmu. Pořád tytéž šály a podivné pletené návleky na rukou v křiklavých barvách v kombinaci s malými briliantovými náušnicemi, které ale vlastně vůbec malé nebyly.
„Dobrý den, Teddy, dlouho jsme se neviděli,“ prohlásila Isa. Ve tváři se jí při úsměvu tvořily malé dolíčky. Teddy ji měl z nějakého důvodu rád, přestože jejím jediným úkolem bylo dostat ho do práce.
„No jo, čas letí,“ opáčil a pokusil se zatvářit mile. Celá tahle situace byla vlastně trapná.
Když ho tehdy propustili, rozhodně si nepředstavoval, že za pár let bude pořád ještě muset dřepět tady. Myslel si, že ho čeká jiné Švédsko, že se dostane do jiných pater. Měl motivaci, byl připravený makat a obětovat tomu čas. Skutečně se změnil: hodlal se držet nohama na zemi, chtěl se ke svojí minulosti obrátit zády. Být připravený je ovšem jedna věc – projít tou změnou, to už je jiná. Skutečnost ho rychle dohnala. V jeho životopise zela osmiletá černá díra, na nedůvěřivý pohled lidí si už skoro zvykl. I když opravdu jen skoro.
„Můžeme se podívat, jak jste si v posledních letech vedl, mám na mysli po pracovní stránce,“ navrhla Isa.
„Kde mám začít?“
„Pokud vím, dostal jste místo v jedné advokátní kanceláři, je to tak?“
Teddy to nemínil prodlužovat. „Jo, vzal jsem pár případů jako zvláštní vyšetřovatel pro kancelář jménem Leijon.“
„Zvláštní vyšetřovatel? Co to znamená?“
„To se dost těžko vysvětluje. Ale Magnus Hassel, jeden z partnerů, co mě měl na starosti, mi říkal zařizovač.“
Teddy si vybavil, kolik z jeho úkolů vedlo k násilí a jak mu reálně hrozilo, že se opět stane tím Teddym, kterým už být odmítal. V advokátní kanceláři skončil před víc než rokem, po té příhodě s Matsem Emanuelssonem.
Isa mu položila pár otázek ohledně platu, pracovních návyků a školení. „A po odchodu z té advokátní kanceláře?“ pokračovala. „To jste dělal co?“
„Pak jsem se dost protloukal. Ale absolvoval jsem ty kurzy.“
Isa se zadívala do papírů. Věděl, že tam vidí úplně všechno:nejen, že zvládl všechny rekvalifikační kurzy a skupinové aktivity, ale taky to, že mu minimálně pětkrát nabídli místo praktikanta, jenže k zaměstnání to nikdy nevedlo.
Tyhle rekvalifikační kurzy: pracovní úřad spolu s Vězeňskou službou namíchaly do jedné obří wok pánve lék pro týpky, jako byl Teddy, rozuměj pro osoby s takzvanou kriminální minulostí, aby si našli práci, a hlavně, aby si ji udrželi. Nechápal, proč u něj to nikdy nezabralo.
Isa mluvila dál o rekvalifikačních kurzech a pracovních plánech. Seděla za kancelářským stolem ze světlého dřeva. Podlaha byla potažená linoleem, zdi pokrývala bílá tapeta se strukturou a židle působily jako z plastu. Přes sklo za jejími zády viděl Teddy pracující zaměstnance úřadu a svůj vlastní mdlý odraz. Připadal si vysoký a svoje vlasy vždycky považoval za svým způsobem neviditelné: popelavě blonďaté, polokrátké, nebo možná spíš polodlouhé.
Všechno v téhle místnosti připomínalo vězení, až na Isiny náušnice. Neseděli v ničí kanceláři, ani Isa tady běžně nepracovala.
Tahle cela se využívala ke schůzkám, bylo to místo s oknem směrem do útrob Úřadu práce, ale bez jediného okna do reality.
Teddy nejspíš věděl, v čem tkví jeho problém. Po letech ve vězení a letech na svobodě pořád ještě neznal nikoho mimo okruh těch, se kterými se seznámil za katrem, a těch, které znal už z doby před svým zatčením, tedy těch, kdo patřili do jeho starého života. Okruh blízkých by dokázal spočítat na prstech jedné ruky: jeho sestra Linda a její syn Nikola. Z dřívějška Dejan. Bodák a Loke z chodby ve věznici Hall. S těmi se cítil v pohodě. V jejich blízkosti dokázal být sám sebou.
A pochopitelně Emelie, ale na tu teď nechtěl myslet. Ať tak, či onak, nikdo z nich mu žádnou práci nenabídl. Možná až na Dejana, jenže tenhle druh práce by asi sotva přinesl švédskému státu něco do daňové pokladničky. Naopak tu existovalo značné riziko, že by z ní pro Švédsko plynuly zvýšené výdaje – ve formě většího zatížení úřadů, které by Dejanovy aktivity vyšetřovaly.
Možná by se měl prostě jen smířit s tím, kým je: uvědomit si, že se sem nehodí. Teddy se nikdy nestane součástí toho Švédska, po kterém se mu stýskalo, když seděl. Navždycky outsider. Což ovšem neznamenalo, že by se chtěl znova vydat na dráhu zločinu.
„Posloucháte mě, Teddy? Musíte mě poslouchat, jinak vám pomoct nedokážu.“
Teddy si pod stolem protáhl nohy, skoro mu z toho dlouhého nehybného sezení zdřevěněly. „Pardon. Jenom jsem si vzpomněl na jednoho kámoše, co by mi možná uměl sehnat práci.“
Střílel naslepo. Jenže co měl dělat? Žádný z kurzů, praxí ani skupinových seminářů k ničemu nevedly. Dejan by mu ze starého přátelství určitě lano hodil. Teddy vyprávěl o stavební firmě svého známého a Isa si ťukala do počítače. Potom naklonila hlavu na stranu a zatvářila se vážně.
„Bohužel, Teddy, s firmou vašeho přítele to nepůjde tak snadno. Nechci sýčkovat, ale jeho společnost má mizerný obrat a během posledních deseti let nevykázala vůbec žádný zisk. Neřekla bych, že je vám schopný nabídnout skutečnou práci. Určitě ne takovou, kterou bych mohla schválit.“
Isa měla pravdu.
Ale zároveň se mýlila.

Copyright © Jens Lapidus, 2017
Published by agreement with Salomonsson Agency
Translation © Martin Severýn, 2018
ISBN 978-80-7473-704-6


Jens Lapidus. FOTO: Martin Stenmark


Žádné komentáře:

Okomentovat