čtvrtek 18. května 2017

Ivo Hudeček: Netuctový případ & Zločin v nočním expresu

Inspektor Hasengap a finanční rada Dolnopolský zasahují
Jednoho rána kráčí finanční rada Dolnopolský do svého úřadu a najde botu. Na tom by nebylo nic podivného, pokud by v té botě nebyla i noha...
Nález obuté končetiny a potažmo celého lidského těla naprosto změní panu Dolnopolskému život. Setkává se s mladým inspektorem Hasengapem, který kromě bystrého myšlení a kreativity vládne i neortodoxními vyšetřovacími metodami. Nesourodá dvojice má před sebou dobrodružné vyšetřování netuctového případu a zločinu v nočním expresu.
Ve dvou humorných detektivních příbězích Ivo Hudečka narazíte nejen na kvalitní zápletku, ale tu a tam i na nějakou podivnost. Viděl například někdo z vás někdy buvoveverku?
Knihu vydává nakladatelství Plus. Ilustroval David Böhm.











Ukázka z knihy:
Pan Dolnopolský kráčel tak rozvážně, jak to jeho věk a postavení vyžadovaly, a v myšlenkách se věnoval jednomu zapeklitému případu odpočtu daně z lihu.
Byl zřejmě poněkud roztěkaný, neboť pokud by se opravdu plně soustředil na problematiku přepočtu poměrných koeficientů, nebyl by si všiml, že stranou pěšiny trčí z listí věc dosti nepatřičná.
Lakovaný dámský střevíc.
Pan Dolnopolský prokázal mimořádnou duchapřítomnost.
Aniž se zdržoval jakýmikoli zbytečnými projevy svého, v tuto chvíli drobně vykolejeného já, přidal rázně do kroku. Leckterý neuctivý pozorovatel by mohl říci, že přímo pelášil. Na Soví ulici se tak pan Dolnopolský málem srazil se strážníkem.
Tento bodrý muž jménem Johan Müller se zprvu zdráhal podniknout kroky, které po něm pan Dolnopolský požadoval. Bránil se tím, že bota odhozená do listí nevyžaduje policejní pozornost. Teprve když ho pan Dolnopolský několikráte ujistil, že v botě, a to říká se vší vážností, je i noha, Müller povolil.
Zadržel pekařského učně, který na bicyklu rozvážel čerstvé housky, a vyslal jej nejprve za doktorem Sauerkrautem, nejbližším to lékařem, a posléze na policejní stanici v Úzké uličce pro vrchního strážmistra Kožíška.
Pak se společně s panem Dolnopolským vydal zpět k ohlášenému nálezu.
Veškeré obavy pana Dolnopolského, kterými se cestou zpět zaobíral, se ukázaly jako neopodstatněné. Znovunalezení boty jim nedalo žádnou práci. Strážník Müller pana Dolnopolského vyzval, aby setrval na pěšině, a sám se vydal obhlédnout nález zblízka.
Bližším ohledáním seznal, že by zde kromě boty a nohy měl být i zbytek těla a snad i vcelku, což v současné situaci považoval za pozitivní zjištění. Přidřepl a shrnul listí z místa, kde předpokládal, že bude hlava nebožky.
A skutečně! Odhalil bledou tvář mladé ženy.
Ačkoliv to samozřejmě netušil, jednalo se o sedmadvacetiletou Otýlii Szemberovou, stylistku zaměstnanou v nedalekém
salonu Žofie.
Vzhledem k tomu, že nemohl pro dotyčnou udělat nic užitečného, a naopak jeho další pohyb by dozajista napáchal mnoho škody v neprospěch budoucího vyšetřování, vrátil se strážník zpět na pěšinu, aby vyčkal příchodu svého nadřízeného a lékaře.
Druhý jmenovaný dorazil jako první.
Doktor Sauerkraut byl tak kulatý, jak jen to fyziognomie dovoluje. Přes tento utěšený tvar se pohyboval velice svižně, což zřejmě pomáhalo zachraňovat životy jeho pacientů. Aniž se vůbec zastavil, pozdravil oba přítomné pány, a podobně jako před chvílí strážník Müller klekl si k tělu ženy.
Na zem položil svou naditou lékařskou brašnu a otevřel ji. Z jejích útrob vytáhl cvikr, nasadil si jej na nos a dotázal se: „Tak co to tady máme?“
Nato se slečna Szemberová posadila.
Ke cti pana Dolnopolského je dlužno dodat, že nevykřikl, neomdlel, ba ani neupustil svou vycházkovou hůl.
Z jeho úst se pouze vydralo tlumené: „Huf!“
Stejně tak strážník Müller si víceméně zachoval důstojnost hodnou uniformy, kterou nosil. Na obličeji se mu pouze objevil poněkud hloupý výraz, který se rapidně zhoršoval s tím, jak si uvědomoval, co si asi vyslechne od svého nadřízeného.
Doktor Sauerkraut nereagoval vůbec. Pouze se slečny zdvořile zeptal: „Jak se cítíte?“
Slečna Szemberová se na něj nepřítomně podívala a zamumlala: „Je tam mrtvola, tam dál...“ a znovu upadla do mdlob.
Tato věta probrala strážníka Müllera z úleku. Stále tu tedy byla naděje na objevení mrtvého těla, což by ho zřejmě zachránilo od skutečnosti, aby mu byl další půlrok krácen plat. Takže zatímco doktor Sauerkraut lovil z brašny čichací sůl a pan Dolnopolský se snažil vyrovnat se s vývojem věcí, strážník se rozvážně vydal dále po pěšině.
Urazil jen pár kroků a musel dát slečně Szemberové za pravdu.
Pod listím se rýsovala mužská postava smutně zakončená vyčuhujícími patami lakýrek. V místě, kde měl nešťastník záda, bylo žlutozlaté listí zbarveno dočervena. Krví.
Pan Dolnopolský se nyní stal svědkem velkých policejních manévrů. Postupně přijel velitel okrsku, velitel četnictva, vrchní policejní rada, vyšetřující soudce a nakonec i sám policejní ředitel.
Příjezdy a odjezdy těchto pánů a všeobecné hemžení jejich podřízených sledoval zpovzdálí a jistě byste si mysleli, že zcela bez zájmu.
Pan Dolnopolský byl ovšem přes své povolání, ačkoli on by vám sdělil, že právě díky němu, zvídavý člověk. Brzy si udělal o celé situaci obrázek. Z útržků rozhovorů, které vyslechl, zjistil, že zcela nedávno byl do města převelen jistý policista, specialista na vyšetřování hrdelních zločinů.
Ten měl nahradit nedávno penzionovaného vrchního policejního radu, který měl právě takovéto případy na starosti. Podle toho, co vyslechl, byla tato akvizice přijímána s rozpaky, neboť takových závažných zločinů se ve městě odehrávalo jen málo, a navíc drtivá většina z nich měla triviální řešení. Bralo se to jako úlitba novému policejnímu radovi, který na rozdíl od svého předchůdce neměl tak dobrodružnou povahu a ze všeho nejvíce si hleděl pečlivé úřední práce. A nedalo se říci, že by za tento povahový rys nezískal páně Dolnopolského sympatií.
„Vy jste našel tělo?“ oslovil ho náhle někdo za jeho zády.
Po dnešních zážitcích se pan Dolnopolský už nelekl.
Obrátil se na mluvčího a uviděl nevysokého, štíhlého mladého muže. Oblečený byl podle poslední módy z hlavního města: nasoukal se do žaketu s nepříliš pečlivě uvázaným askotem, na hlavě měl černý cylindr a oběma rukama ukrytýma v bílých kožených rukavicích svíral vycházkovou hůl, jejíž hlava vypadala pozlaceně.
Panu Dolnopolskému blesklo hlavou, že se určitě jedná o nějakého novináře, nicméně než se stačil rozmyslet, zda je vhodné vybavovat se na místě činu s reportéry, odpověděl: „Dobrý den,“ aby dal tomu mladíkovi na srozuměnou, že nestoudné vynechání pozdravu z jeho strany bylo zaznamenáno a přičteno mu k tíži. „Obávám se, že ne. Tedy alespoň ne tělo, o které vám jde.“
„Och, jak přesně se umíte vyjadřovat!“ zvolal mladík. „Bude z vás báječný svědek. Možná i podezřelý! Povězte, zabil jste toho chudáka?“
Pan Dolnopolský toho měl tak dost. Přesto si udržel klidný hlas a mladíkovi odvětil: „Nevím, kdo jste a co tu děláte, nicméně považuji náš rozhovor za uzavřený!“ Odvrátil se od něj s nadějí, že si jej brzo všimne nějaký policista a vyhodí ho.
K nelibosti pana Dolnopolského se mladík prosmýkl před něj, a aby toho nebylo málo, zazubil se na něj. „Jsem inspektor Hasengap a právě jsem se ujal vyšetřování tohoto případu.“


© Ivo Hudeček, 2017

ISBN 978-80-259-0638-5

Žádné komentáře:

Okomentovat