středa 13. prosince 2017

Lucie Poslušná: Keška v galerii




Nestandardní učebnice angličtiny pro děti od 9 let. Na deseti obrazech z Národní galerie v Praze si děti zlepší nejen své znalosti z angličtiny, ale také z výtvarného umění. Knihu prostupuje hra geocaching – hledání ukryté schránky, kterou po rozluštění všech jazykových a výtvarných úkolů děti najdou přímo v Národní galerii v Praze.
Keška - Kačka je devítiletá holčička, která se ráda baví geocachingem – hledáním keší (angl. cache), proto se jí také říká Keška. K jejím rodičům výtvarníkům přijedou z Anglie na návštěvu známí se synem Johnem, o nějž se má Keška postarat. Maminka jí pomůže tím, že v galerii schová kešku. John a jeho kamarádka musí splnit deset úkolů, aby se dostali k vyluštění hádanky – místu, kde je ukrytá keška (Schwarzenberský palác).
Učebnice představuje deset obrazů (od známých malířů - Roelandt Savery, Karel Škréta, Henri Rousseau, Nicolaes Gillis, Soběslav Hippolyt Pinkas, Pieter II. Brueghel, Monogramista IW, Mikoláš Aleš, Jan Jiří Balzer, Lev Lerch), které jsou použity jako obrázkové slovníky (pro tematické okruhy - zvířata, rodina, části těla, potraviny, koníčky, počasí ad.). Jejich dotvářením si děti procvičí slovíčka, gramatiku, čtení, psaní a poslech. Ilustrace Andrey Tachezy rozvíjejí kreativní úkoly a vynalézavá grafická úprava Tomáše Coufala dodává učebnici atraktivní podobu, která přitáhne pozornost dětských čtenářů k plnění hravých a vtipných úloh. 
Publikace může sloužit jako doplňkový materiál při výuce angličtiny doma i ve škole. Je určena především pro žáky 1. stupně základních škol, kteří se už s angličtinou setkali a chtějí si rozšířit své znalosti (9 let a výše). Také zaujme děti, které rády kreslí, malují nebo jinak výtvarně tvoří. Výklad formou krátkých videí a poslechová cvičení jsou k dispozici na webu Národní galerie v Praze. Nové poznatky, jak z angličtiny, tak z výtvarného umění, se dozví určitě i starší děti a dospělí.

Vydává Národní galerie v Praze (120 stran, 43 reprodukcí).


Ukázky z knihy:


Jmenuju se Kačka, ale všichni kamarádi mi říkají Keška. Většinu času totiž trávím geocachingem. To je takový lov na ukryté schránky na různých zajímavých místech, pokud nevíš, co to je. Ta schránka se jmenuje cache, čti keš, neboli česky keška.
Vždycky si na internetu najdu souřadnice nějaké takové schránky a pak se vydám na výlet a podle džípíesky hledám. Bydlím v Praze, je tu kešek spousta, ale jezdím za nimi i ven do přírody. Bohužel mí rodiče moc na turistiku nejsou. Jsou to malíři a často trávíme víkendy v galeriích a na vernisážích.
Teď k nám ještě ke všemu přijedou jejich známí z Londýna. Prý s sebou vezmou svého syna a já ho budu mít na krku. A že prý jsme stejně staří a budeme si rozumět. To tedy nevím, s mou angličtinou. Nejdřív jsem myslela, že to bude nuda, ale pak mi máma řekla, že v Národní galerii v Praze schovala kešku. Navíc mysterku, ty mám nejradši. Že nevíš, co je mysterka? To je keška, u které musíš nejdřív vyluštit nějakou šifru nebo
hádanku, než zjistíš, kde ji opravdu hledat. U té v galerii musím s Johnem, to je ten Angličan, nejdřív oběhnout deset obrazů a splnit nějaké úkoly. Když ty úkoly uděláme správně, dozvíme se, kde je keška schovaná. Copak o to, o obrazech jsem už díky rodičům leccos pochytila. A zbytek si přečtu na popiskách vedle nich. Má to jeden háček. Kvůli tomu klukovi jsou úkoly anglicky a jak říkám, jsem na tom s angličtinou dost bledě. Pomůžeš mi s tím, prosím?








1 komentář:

  1. Zdravím,jelikož jsme rodina plná KAČERU rád tuhle knihu vítám,je už prosím v prodeji?děkuji zahora225@gmail.com

    OdpovědětVymazat