čtvrtek 23. března 2017

Jens Lapidus: Stockholm delete

Když se zničehonic na odlehlé samotě na ostrově Värmdö spustí alarm, vyráží hlídač zjistit, co se stalo. Nečekají ho tam však lupiči, ale oběť, zavražděná tak brutálně, že tělo nelze identifikovat. Nedaleko místa činu je nalezen těžce zraněný mladý muž. Je zadržen jako hlavní podezřelý a vyžádá si Emelie Janssonovou, aby jej zastupovala – ačkoli ta trestní právo nikdy nedělala. Kdo je ale oním zavražděným na Värmdö? A proč tolik stop směřuje k Matsu Emanuelssonovi, muži, kterého Teddy kdysi unesl? Emelie začíná podivné klubko záhad rozplétat a Teddy je proti své vůli čím dál tím víc konfrontován s vlastní minulostí, zatímco se snaží před stejnými chybami ochránit svého zbloudilého synovce Nikolu. Jenže marně.
Znovu potkáváme Emelie a Teddyho, nedobrovolný pár z knihy Pouze pro VIP (česky Kniha Zlín 2016). Ona: čerstvá advokátka v nablýskané kanceláři. On: propuštěný trestanec, který se snaží žít na správné straně zákona. Spleť, do níž se společně noří, prorůstá svými kořeny do různých světů současného Stockholmu, kde se historie píše právě teď a ohrožuje každého, kdo se zaplete...
Jens Lapidus (1974) se doma ve Švédsku i v zahraničí proslavil trilogií Snabba cash (2006, česky Snadný prachy 2011), Aldrig fucka upp (2008) a Livet deluxe (2011). Všechny tři se zařadily mezi nejprodávanějšími knihy nového tisíciletí, Lapidus jimi po vzoru Jamese Ellroye založil vlastní žánr: Stockholm noir. Popisují totiž město a jeho obyvatele z odvrácené, temné strany, s níž má autor, původní profesí advokát, bohaté zkušenosti. Dal tak severskému kriminálnímu románu zcela nový rozměr, kritici i čtenáři vyzdvihují kromě chytrého napětí především originální práci s jazykem a věrné vykreslení charakterů všemožných kriminálních živlů.
Vydává Kniha Zlín.


Ukázka z knihy:

Seděl v autě už od pěti od rána. Pravidelně si za spod­ním rtem vyměňoval tabák značky General a žvýkal žvýkačky s xylitolem. Čekal na Fredrica McLouda.
Muž, kterého sledoval, se dneska nedržel svého běž­ného rozvrhu. Bylo deset minut po deváté.
Teddy přemýšlel, jak to provést, jak dosáhnout toho, o co v téhle práci šlo – najít na McLouda něco závažné­ho, aniž by se do toho sám musel vložit. Ať už se stane cokoli, on se rozhodl: bude žít jinak. Zpátky za katr už se nevrátí.
Strčil si za ret další psaníčko tabáku. Snus a žvýkač­ka: momentálně nepostradatelná kombinace. Jako by byl žvýkací tabák jinak příliš zemitý. Jako by se ta drs­nost musela něčím vyvážit, zatlačit do pozadí.


Ulice Banérgatan se v tohle obyčejné květnové ráno roz­hodně nejevila jako to nejzajímavější místo na světě. Od pěti hodin do sedmi zela prázdnotou, jako by v pom­pézních bytech téhle čtvrti ani nikdo nebydlel. Už se tu kdysi ocitl, zhruba před rokem, v jiné záležitosti. Po­divný a nepříjemný začátek jeho nového života jakožto čerstvě propuštěného vězně. Ale na druhou stranu mu to připadalo tak vzdálené: Teddy byl už skoro rok a půl svobodným člověkem.
Jako první vycházeli ze dveří pejskaři. Starší pánové v kloboucích a zelených nepromokavých pláštích trpě­livě vyčkávali, až se jejich drobní jezevčíci vyčúrají na nejbližší kandelábr. Mladší dámy v teniskách a odleh­čených péřových vestách se rychle shýbaly a seškrabá­valy psí hovínka z chodníku do sáčků, aby se vzápětí se svými zlatými retrívry vydaly směrem k mostu na ostrov Djurgården. Kolem tři čtvrtě na osm začali vycházet pánové v oblecích a ženy v byznysových kostýmcích, chvatnými kroky dobíhali ke svým luxusním autům, zaparkovaným kousek od vchodu, nebo pokračovali pěšky směrem do centra. O čtvrt hodiny později se po­dél ulice valily hloučky školních dětí, kromě těch, které přímo přede dveřmi vyzvedlo taxi. Na sedmileté školá­ky však nečekala k životnímu prostředí přátelská Volva společnosti Taxi Stockholm ani zelené, certifikované Toyoty Prius firmy Kurir – přijížděly pro ně jiné vozy, jiné společnosti. Teddy jejich názvy neznal, ale slyšel o nich. Auta se předobjednávala a platila přes účet, konkrétní odvozy se rezervovaly přes zvláštní aplikaci.
Rodina bydlela úplně nahoře, v perfektně renovova­né podkrovní rezidenci o více než třech stech metrech čtverečních. Fredricu McLoudovi se v posledních le­tech dařilo. Teď se však možná schylovalo k jeho konci. Záleželo na tom, jak se Teddymu jeho práce podaří.


V půl desáté konečně vyšel on: Fredric McLoud. Ne­měl na sobě oblek ani kravatu, jak by se od ředitele společnosti a miliardáře, jímž v podstatě byl, zřejmě dalo očekávat. Místo toho vyšel v jakýchsi sportovních kalhotách a polokošili s velkým znakem plachetnice.
Teddy to postřehl okamžitě: Fredric se dnes choval jinak. Několik vteřin stál nehnutě a jen se díval kolem, pak přešel na druhý chodník a vydal se z kopce ulicí Riddargatan. Každých přibližně sto metrů se zastavil a rozhlédl.
V témže okamžiku, kdy objekt jeho sledování pro­cházel okolo, vystoupil Teddy z auta. Došel k parkova­címu automatu, vytáhl platební kartu a chvilku si s ní pohrával. V té chvíli ho McLoud za zády minul a po­kračoval ulicí dál.
Zaplaťte mobilním telefonem, EasyPark, stálo na auto­matu. Do hajzlu, až budu příště někoho sledovat, poje­du radši na kole, napadlo Teddyho.
Po několika vteřinách se za mužem pomalu vydal. Jakmile Fredric ubral na tempu, vytáhl Teddy mobil a předstíral, že se zastavil, aby napsal SMS.
Tohle teď představovalo jeho denní chleba. Práci mu nabídl jeden z partnerů advokátní kanceláře Leijon, kterého znal už z dřívějška, Magnus Hassel. Nestal se jejich zaměstnancem, to by podle Hassela bylo příliš troufalé, ale měli něco jako personální agenturu, Leijon Právní služby, a. s., kterou používali pro pozice vyko­návané takzvaně na volné noze. Dohoda neobsahovala žádnou výplatu. Firma platila služební auto a pomohla mu získat krytou Visa kartu, přestože všechny úvěrové kontroly musely jasně prokázat, že se za posledních de­set let jeho přiznané příjmy zdaleka neblížily ani exis­tenčnímu minimu.
Jeho úkoly pro advokátní kancelář sestávaly převáž­ně z hloubkových analýz klientů – personal due dili­gence.
Fredric McLoud spoluzaložil službu Superia, platební bránu na internetu, která v posledních letech zazna­menala raketový start. Podle Magnuse Hassela byla společnost oceněna na víc než „jardu“, jak tomu říkal. „A to mluvím o eurech.“
Klient advokátní kanceláře Leijon měl v úmyslu od­koupit dvacet procent firmy. Jen se jaksi proslýchalo, že mladý Fredric McLoud frčí v koksu. A podle stejných zlých jazyků nešlo jen o pár šňupnutí párkrát v měsíci někde na párty, nikoli, mladík sněžil každý den a ne­byl ani schopný zvládnout dopolední schůzku, pokud předtím na toaletě nesjel dvě lajny.
Teddy ho sledoval už tři týdny, aniž by byl svědkem čehokoli zvláštního. Buď měl McLoud doma obří sklad se zásobami, nebo mu zboží dodávali způsobem, který Teddymu unikal. Možná ale vůbec nejel v tom, o čem se cvrlikalo. Fámy přece jen zůstávaly fámami, často je nějaký dobrák rozšíří vědomě za účelem zničit někomu kariéru.
Dneska ale Teddy zavětřil stopu. Teď už se jen nesmí nic podělat.


Copyright © Jens Lapidus, 2015
Translation © Martin Severýn, 2017

ISBN 978-80-7473-496-0

Žádné komentáře:

Okomentovat