pondělí 13. března 2017

J. K. Rowlingová: Fantastická zvířata a kde je najít - původní scénář


Jsme v New Yorku a píše se rok 1926… Místo a čas, kde činy hrstky lidí… a zvířat… utvářejí osudy mnoha dalších. Odborník na kouzelné tvory Mlok Scamander právě dorazil do města a chce se zdržet jen krátce. Jenže když se mu ztratí jeho kouzelný kufřík a několik fantastických zvířat se rozprchne po městě, na potíže je zaděláno…
Autorka úspěšných knih o Harrym Potterovi se představuje poprvé jako filmová scenáristka. 
Film už je od poloviny listopadu v kinech, původní scénář v českém překladu vydává Albatros nyní. Je to jedna z připomínek, že letos v červnu uplyne dvacet let od vydání první knihy o Harrym Potterovi v Anglii. V dubnu pak vyjde druhá kniha Filmové magie a v květnu se mohou fanoušci těšit na nové vydání všech tří bradavických učebnic s ilustracemi Jonnyho Duddla (Fantastická zvířata, Bajky Barda Beedlyho, Famfrpál v průběhu věků). V květnu vyzve Albatros všechny fanoušky Harryho Pottera na souboj – v rámci knižního veletrhu Svět knihy proběhne v Praze Famfrpálový turnaj.
Od června začne Albatros průběžně vydávat celou sedmidílnou sérii v novém provedení. První díl Harry Potter a Kámen mudrců vyjde v novém formátu, s novou obálkou a s ilustracemi Jonnyho Duddla. Následně se mohou čtenáři těšit každý měsíc také na nové vydání druhého, třetího a čtvrtého dílu série. „Nové vydání s obálkami Jonnyho Duddla je dárkem současným fanouškům a zároveň lákadlem pro nové čtenáře potterovské série. Knihy budou kvalitně vybavené a spolu s novým vydáním bradavických učebnic budou tvořit krásnou, atraktivní kolekci,“ říká Petr Eliáš, šéfredaktor nakladatelství Albatros.
V říjnu se objeví na knižních pultech třetí kniha ilustrovaného vydání Harry Potter a vězeň z Azkabanu. Všem postavám vdechne svými kouzelnými kresbami život opět ilustrátor Jim Kay. Oslavy završí Albatros ilustrovaným vydáním knihy Fantastická zvířata.
Původní série o Harry Potterovi vycházela mezi lety 1997 a 2007 a po celém světě se jí prodalo přes 450 milionů výtisků v 79 jazycích, nemluvě o osmi úspěšných velkofilmech, které byly podle ní natočeny. V České republice se už prodalo 1,7 milionu kusů. Pozitivní ohlasy a prodeje přes sto tisíc kusů sklidilo loni na podzim i české vydání osmého příběhu série – scénář divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě.


Ukázka z knihy:

OBRAZ 1
EXT. KDESI V EVROPĚ– 1926 – NOC
Z temnoty se vynoří obrovský opuštěný polorozpadlý zámek.
Zaměříme se na dlážděné náměstí u budovy, ponořené do mlhy, tajemné, tiché.
Stojí zde pět bystrozorů s napřaženými hůlkami a pomalu a váhavě se k zámku blíží. Náhle je rozpráší výbuch jasného bílého světla.
Kamera se rychle otočí dokola a ukáže jejich nehybná těla, jak leží na zemi u vchodu do velkého parku. Vzápětí zabere další postavu (GRINDELWALDA), zády ke kameře. Těl si muž nevšímá a upírá zrak k nočnímu nebi. Kamera přejede k měsíci.
STŘIHOVÁ SEKVENCE: Sledujeme pestrou směs titulků z kouzelnických novin z roku 1926, které se týkají GRINDELWALDOVÝCH útoků po celém světě –
„GRINDELWALD OPĚT UDEŘIL V EVROPĚ“, „BRADAVICKÁ ŠKOLA ZVYŠUJE BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ“, „KDE JE GRINDELWALD?“. Černokněžník představuje pro kouzelnické společenství vážnou hrozbu, a teď zmizel. Pohyblivé fotografie se detailně zaměřují na zničené budovy, požáry, ječící oběti. Článků je nepřeberné množství a v rychlém sledu se střídají – celosvětový hon na GRINDELWALDA pokračuje. Přejdeme na poslední článek, jejž provází fotografie sochy Svobody.

PŘECHOD DO:
OBRAZ 2
EXT. LOĎ VPLOUVAJÍCÍ DO NEW YORKU – PŘÍŠTÍ RÁNO
Jasný, slunečný newyorský den. Nad oceánem plachtí racci.
Před sochou Svobody proplouvá velký zaoceánský parník. Pasažéři se naklánějí přes zábradlí a vzrušeně pozorují přibližující se břeh.
NÁJEZD NA postavu, která sedí zády k nám na lavičce – je to MLOK SCAMANDER, větrem ošlehaný, šlachovitý mladík v obnošeném modrém svrchníku. Má vedle sebe postavený otlučený kožený hnědý kufr.
Jeden jeho zámek se zničehonic sám rozletí. MLOK ho hbitě zaklapne.
Pak si MLOK položí kufr na klín a šeptá.

MLOK
Dugalíku? Uklidni se, prosím.
Už tam budeme.

OBRAZ 3
EXT. NEW YORK – DEN
LETECKÝ ZÁBĚR na New York.

OBRAZ 4
EXT. LOĎ / INT. CELNICE – KRÁTCE POTÉ – DEN
MLOK schází mezi pasažéry po přístavním můstku do rušného přístavu a kamera najede na jeho kufr.

CELNÍK (M. O.)
Další.

MLOK stojí u celnice – dlouhé řady pultů u loděnice. Obsluhují je seriózně působící američtí celníci. Jeden CELNÍK si prohlíží Mlokův salátový britský pas.

CELNÍK
Takže Brit?
MLOK
Ano.
CELNÍK
Jste v New Yorku poprvé?
MLOK
Ano.
CELNÍK
(ukáže na MLOKŮV kufr)
Nějaké potraviny?
MLOK
(položí dlaň na náprsní kapsu)
Ne.
CELNÍK
Něco živého?

Zámek na MLOKOVĚ kufru se zase otevře. MLOK shlédne a spěšně ho zavře.

MLOK
Musím to nechat opravit. Ehm… Ne.

CELNÍK (podezřívavě)
Ukažte mi to.
MLOK kufřík položí na pultík mezi nimi a nenápadně nastaví měděný ciferník na „Zamudlováno“.
CELNÍK kufr otočí k sobě a odklopí zámky. Zvedne víko a odhalí pyžamo, sbírku map, zápisník, budík, lupu a mrzimorskou šálu. Nakonec se s tím spokojí a kufr zavře.

CELNÍK
Vítejte v New Yorku.
MLOK
Děkuji.
MLOK si vezme svůj pas a kufr.
CELNÍK
Další!

OBRAZ 5
EXT. ULICE V BLÍZKOSTI ZASTÁVKY PODZEMKY
„RADNICE“ – SOUMRAK
Dlouhá ulice navlas stejných hnědých cihlových domků. Z jednoho z nich zbyla hromada suti. Kolem se poflakuje houf zpravodajů a fotografů, kteří trošku doufají, že by se něco mohlo stát, ale nadšení z nich zrovna nekape. Jeden ZPRAVODAJ dělá rozhovor s rozčileným chlapíkem středního věku a prochází s ním sutinami.

SVĚDEK
… a bylo to jako – jako vítr nebo jako – jako duch… ale temný… a viděl jsem oči – svítící bílé oči…
ZPRAVODAJ
(bezvýrazně, v ruce drží zápisník)
… temný vítr… s očima…
SVĚDEK
… taková temná hmota, a zmizelo to támhle, dole pod zemí… přísámbůh, hnedle přede mnou.

DETAIL NA PERCIVALA GRAVESE, který kráčí ke zničené budově.
GRAVES: elegantně oblečený a velmi pohledný muž kolem čtyřicítky.
Svým chováním se od hloučku zpravodajů odlišuje. Je ostražitý, napjatý a vyzařuje z něj neotřesitelná sebedůvěra.

FOTOGRAF (polohlasem)
Ahoj. Máš něco?
ZPRAVODAJ (polohlasem)
Temný vítr, bla, bla…
FOTOGRAF
Bude to něco atmosférickýho. Nebo elektrickýho.

GRAVES stoupá po schodech nedávno zřícené budovy. Zvědavě a pozorně si zkázu prohlíží.

ZPRAVODAJ
Nemáš žízeň?
FOTOGRAF
Ne. Nesmím chlastat. Slíbil jsem Martě, že s tím seknu.

Začne se zvedat vítr a točit se kolem budovy. Provází ho pronikavé skřípění. Zdá se, že to zaujalo pouze GRAVESE. Na úrovni ulice náhle zazní několik hlasitých křupnutí. Všichni se za zdrojem zvuku otočí: Popraská zeď, sutiny na zemi se rozechvějí a vzápětí vybuchnou jako při zemětřesení, prorvou se ven z budovy a cupují prostředek ulice. Věc se pohybuje rychle a neurvale a odhazuje lidi i auta do vzduchu.
Tajemná síla se pak vznese do výšky, víří městem, noří se do postranních uliček a zase vylétá do volného prostoru a nakonec se proboří do stanice podzemky.
DETAIL NA GRAVESE, který si prohlíží zkázu na ulici.
Z útrob země zaburácí něco mezi řevem a vytím.


Czech edition © Albatros, 2017
Translation © Helena Šváchová, 2017

ISBN 978-80-00-04591-7

Žádné komentáře:

Okomentovat