úterý 4. února 2020

Anna Strnadová: Prodloužená sonáta života Boženy Němcové




Jak by asi vypadal život nejproslulejší české spisovatelky Boženy Němcové, kdyby trval o sedm let déle?
Božena Němcová prožívá konečně důstojný a spokojený život. Po letech bídy a trápení si může díky neznámému bohatému mecenáši dovolit slušné bydlení i drobné radosti. Ve vzpomínkách se vrací ke svému dětství a mládí, k vzrušujícím milostným zážitkům, ale také k nepříliš vydařenému manželství a vztahu ke svým dětem, které ji jedno po druhém opouští, ale vždycky ví, kde je jejich domov. Podaří se nakonec i slavné spisovatelce zjistit, odkud pochází, a odhalit tajemství svého původu?
Anna Strnadová se narodila v Petrově nad Desnou a po absolvování Univerzity Palackého v Olomouci spojila celý svůj osobní i profesní život se šumperským regionem. Debutovala básnickou sbírkou v roce 2014 a v nakladatelství MoBa vydala úspěšný román Nebeské komando, vycházející ze skutečného neobyčejného životního příběhu Gustava Lindemanna. Jelikož autorku silné osudy fascinují, své další dílo se rozhodla věnovat spisovatelce Boženě Němcové, jejíž svobodomyslnost, vášeň a nesmírný talent ji celoživotně přitahují a inspirují.
Také druhý román Anny Strnadové vydává brněnské nakladatelství MoBa (ISBN 978-80-243-8749-9).



Ukázka z knihy:

„Můžu si na chvíli přisednout? Už jsem tě dlouho neviděl.“
Otevře oči. Josef. Tak to byl přece jen on! Poslední dny se jí zdálo, že ho několikrát zpozorovala. A dnes zase. Hledal ji? Hlas se jí stáhne. Vypadá pořád stejně. Jen trochu pohubl, tváře má propadlé. Němě kývne. Měla by se zeptat, proč ji sleduje, ale asi by se jí zase vysmál.
„Nechával jsem tě pozdravovat po Doře, taky mi vyřizovala tvé pozdravy, ale nevím, jestli si je nevymýšlela,“ řekne a nejistě se na ni podívá. „Naše Dorka je moc hodná.“
„Nic jsem jí neříkala, nepamatuji se,“ nechce s ním mluvit, manželství je pro ni už dávno uzavřená kapitola. Nač se vracet ke smutným vzpomínkám. Takový hezký den, nechtěla si ho nechat zkazit. Stalo se.
„Takový hezký den.“ Stejná věta od Josefa.
Jako by četl její myšlenky. Když si nemají lidé co říct, baví se o počasí. Nepomůže mu v navázání rozhovoru. Mlčí. Ať se snaží, když se vedle ní posadil. Jí bylo dobře i bez něho.
„Myslel jsem dnes na tebe. Před šestnácti dny jsme měli výročí svatby. Bylo zrovna tak slunečno.“ Dívá se na ni, jako by chtěl vyloudit nějakou kladnou reakci na svoje myšlenky. „Už je to dvacet osm roků…“ Slova vyznívají do ztracena.
„Ano,“ zatrnulo jí. Tohle je ta neodbytná věc, která ji ráno probudila. Svatba. Bledě modré šaty a bílý závoj. Modrá barva nepřináší štěstí. Ani jí nepřinesla.
„Co ano? Nerozumím,“ naklání se k ní Němec.
Podívá se na něho, sukně šatů se dotýká jeho kalhot. Odsune se kousek a přihladí látku ke svému tělu. „Nic, jen jsem si něco vybavila.“
„Něco z naší svatby?“
„Ne.“ Proč je tak dotěrný, přece vidí, že s ním nechce mluvit.
„Bylas krásná nevěsta, královna plesu.“
Ano, jiřinky. Protančila se do studeného rána. Záblo ji, skoro celou dobu, když se dostal do její blízkosti. A miloval ji drsně, bral si ji násilím. Vzbouřila se. Tolik potřebovala něhu. Babičko, proč jsi nepřijela před svatbou? Proč jsi jim neřekla, že není jako tvůj Jiří?
„Na co myslíš?“ Chce z ní dostat nějaké slovo. Její mlčení ho začíná dráždit.
„Nebyl jsi jako Jiří,“ řekne nepřítomně.
„Jaký Jiří, nějaký nový milenec?“ vypadne z něho nasupeně.
„Ne, babiččin, toho jsi neznal, ani já ne. Škoda.“ Chce se zvednout, ale Němec ji uchopí za ruku.
„Boženo, počkej. Proto jsem za tebou přišel. Dostávám už celou penzi. Víš, jak mi ji zadržovali,“ sype ze sebe rychle, jako by měl vyměřený čas. Bojí se, aby mu mezitím nezmizela. „Asi to bylo kvůli tvému policejnímu dozoru. Ale teď už to skončilo.“ Nadzvedne se, vypadá, že se chce postavit, ale neukončí pohyb a sedne si. „Nechtěla by ses vrátit? Už bychom neměli žádné problémy s penězi,“ poslední větu řekne roztřeseným hlasem, zadívá se na ni nejistým pohledem a čeká.
Veškerý šum z tržnice zmizí. Takhle vnímají okolní svět hluchoněmí. Neslyší nic a nejsou schopni vytvořit hlásku. Jen dutý zvuk, který by rádi zachytili zbytkem sluchu. Na co má odpovědět? Vyznívá to jako nabídka ke sňatku, ale to už tady jednou bylo. Nevydařený pokus. Druhý už se nebude konat. Hledá slova, jak to vyjádřit.
„Ne, Josefe, už jednou jsme se snažili a nepovedlo se to. Mám se dobře, nepotřebuju tvoje peníze, tvoje rozmary, hádky…“ Ani se na něho nepodívá.
Němec přemáhá zlost, pokoření a ještě jeden cit. Je to nenávist?
„Stoupla ti do hlavy sláva, že?“
„Nemyslím si, že jsem slavná, pořád pochybuji o svém díle. Tohle sem nepleť. Víš dobře, jak to mezi námi bylo.“ Zvedne se. „Už se to nedá napravit ani změnit.“ Tak hezký den, nesmí jí ho nikdo zkazit. Nechá za sebou rozčileného Němce. Jeho oči se jí zabodávají do zad. Úplně cítí tyhle bodlinky a nevyvolá to v ní žádnou lítost.
Koupeného jídla se teď ani nedotkne, nechá si všechno zabalit, vsune do tašky a stoupá k nedalekému parku.
Nezaslechne už Josefovo: „Co si myslíš, co si jenom myslíš!“ Němec cedí vztekle přes pevně sevřené rty svou porážku a to ho ještě ráno přepadaly romantické myšlenky na výročí svatby.
Nenechat se rozhodit, zůstat klidná. Nevracet se k tomu. Klidná, ano bude klidná. Opakuje si tuhle větu pořád dokola. Hledá místo, kam by se usadila. Kousek od ní se ukrývá zpola rozpadlý altán. Rukou shrne z dřevěné desky spadlé listí a usadí se. Teplé jídlo z tašky zavoní, odsune ho. Nechce myslet na setkání s Josefem, ale chvíli jí trvá, než začne vnímat své okolí. Upře pohled do protějšího křoví. Mezi drobnými větvičkami poskakují vrabci. I jim svědčí dnešní teplý den.
Němcová si vybaví jiný. První mužovo působiště v Červeném Kostelci. Neznala tam téměř nikoho. Podobný den jako dnes. Taky seděla v parku, krátce po svatbě, a četla Goethovo Utrpení mladého Werthera. Až za chvíli si všimla mladíka usazeného nedaleko ní. Podíval se na ni, hned se však sklonil k nějakému papíru. Trvalo to celé dopoledne. Kniha ji zaujala, ale kdykoli zvedla oči, setkala se s jeho pohledem. Černé pronikavé oči si ji měřily. Byl prostovlasý, dokonce odložil i kabát a zůstal v košili se širokými rukávy. Volně uvázaná černá stuha pod krkem byla spíše na obtíž. Občas si přejel prstem kolem límce a uvolňoval jeho sevření. Student, který něco píše, napadlo ji. Zaklapla knihu. Nenechá se tady okukovat takovým mladíkem.

„Slečinko, prosím vás, ještě neodcházejte,“ vyskočil, když viděl, že se zvedá.
„Proč bych neměla odcházet, je poledne. A nejsem slečinka, ale vdaná paní.“
„Vy jste vdaná?“ protáhne smutně. „Nejste žena toho komisaře, co se sem nastěhoval?“
„Jsem. Ale to už tady vědí všichni. A proč si mě celou dobu tak drze prohlížíte?“ Teď už si to mohla dovolit. Představila se přece jako žena komisaře.
„Promiňte, nenapadlo mě, že to budete brát jako drzé okukování,“ omlouvá se. „Studuji malířství, jsem Gustav Vacek. Domů jsem přijel teprve včera. A vy jste tak nádherný model.“
Němcová zrudne. „Můžete mi ukázat, co jste vytvořil?“
„Není to hotové, zatím je to jen skica. Kdybyste raději počkala, až skončím.“ Zavře rychle náčrtek a upře na ni tmavé oči. Nevidí v nich prosbu, spíš zájem, s jakým si ji prohlížel celou dobu.
„Dnes už nemůžu, musím domů, je poledne.“ Nezůstane, jak si mladý umělec přeje.
„I když vás hodně poprosím?“
„I když mě poprosíte.“
„Já si kleknu.“
Zasmála se. To by Josef neudělal, aby se před ní pokořil. Ten bral všechny příkazy silou. „Když bude zítra hezky,“ usměje se, „přijdu.“
Přišla. Druhý den, i ten další. Jednoho dne obraz domaloval. Venku sněžilo.
„Pojď se podívat,“ už si tykali.
„Tohle jsem já? Ten zasněný výraz. Ano, to ano, ale tohle je příliš krásné.“
„Jsi krásnější než tahle malba. Tvůj muž ti neříká, že jsi krásná?“
„Ne. Nikdy mi to neřekl.“
„Ani při milování?“
„Na co se to ptáš. Takový mladíček.“
„Jsem stejně starý jako ty, ten rok nic neznamená. Mlčíš. Je mi to jasné, neříká.“
„Já bych ti toho napovídal, kdybych mohl. Tolik krásných slov, utopil bych tě v nich.“ Přitiskne svou tvář k její.
Cítí slabost v nohách. Nemůže ho odstrčit. Polibky na tváři pálí jako jeho zrychlený dech.
„Boženo, proč ses tak brzy vdala. Odejdi od svého muže, se mnou se budeš mít dobře. Obchod našich dobře prosperuje…“ Zarazí se, nechtěl mluvit o materiální stránce. Jen o tom, že by si přál…
Ano, mají krám, chodí do něho nakupovat a počítá každý krejcar, aby vyšli. Tam už dávno odhadli, jak na tom je. Jen Gustav má hlavu plnou romantických myšlenek.
„To nejde,“ teprve teď ho jemně odstrčí. „Jsem vdaná.“
„Ale nejsi šťastná.“ Všechno se v něm láme a padá do prázdna, odkud se už nedá dostat. Jak ji má přesvědčit? Dívá se na dívčí tvář, hluboké oči, které by ani nedovedl namalovat. Podařilo se mu vystihnout obličej téhle ženy skloněné nad četbou. Vložil do něho tolik něhy. Vyzařuje z ní pokora, obraz celý svítí. „Až jednou budu malovat Madonu, použiju tvoji tvář.“
Němcové se sevře hrdlo. Gustavova první láska, ta bolí nejvíc. Je vdaná, nemůže mu říct, že čeká dítě. Obrazem to skončilo.
„Mlčíš, dávno vím, že jsi vdaná…“
„Nic nevíš, čekám dítě.“


Žádné komentáře:

Okomentovat