čtvrtek 23. února 2017

Lars Kepler: Lovec králíků



Po dvouleté odmlce, kdy autorská dvojice manželů Ahndorilových, kteří společně píší pod pseudonymem Lars Kepler, žánrově odbočila a věnovala se psaní mysteriózního thrilleru Playground (česky Host, 2016), vychází v češtině další díl úspěšné detektivní série s komisařem Joonou Linnou.
Joona Linna sedí už dva roky ve vězení s vysokou ostrahou. Nyní ho však odvezli na tajnou schůzku. Po vraždě švédského ministra zahraničí totiž policie potřebuje, aby jí pomohl vypátrat a zastavit pachatele, který nejspíš plánuje další vraždy v politických kruzích. Policie pracuje s verzí teroristického pozadí případu, Joona však tuší, že oběti, kterých bude brzy přibývat, spojuje cosi jiného… On i Saga Bauerová musejí pracovat v utajení a proti rozkazům svých nadřízených, aby vraha zastavili dřív, než bude příliš pozdě...
Ačkoliv Lovec králíků vyšel ve Švédsku až na konci podzimu, stihl se stát tamní nejprodávanější knihou roku 2016. Navázal tak na úspěchy v prodejnosti předchozích dílů. Celkově se knih série, která vychází ve čtyřiceti zemích světa, prodalo 9 milionů výtisků. Jen v České republice pak více než čtvrt milionu.
Lovce králíků, stejně jako všechny předešlé knihy Larse Keplera, vydává česky nakladatelství Host.


Ukázka z knihy:

Když se Saga přiblíží k dané adrese, zpomalí, měkce sjede doprava na úzkou příjezdovou cestu a zastaví.
Klíčky nechá spadnout do trávy u cesty, vedle nich odloží helmu a za chůze si natáhne neprůstřelnou vestu a připevní si pouzdro s pistolí.
Od okamžiku, kdy ji telefon probudil, uplynulo třináct minut.
Z domu se stále ozývá kvílení sirény.
Na okamžik zatouží, aby tu s ní byl komisař Joona Linna. Na všech velkých případech zatím pracovala po jeho boku. Lepšího policistu nikdy nepotkala. A málokterý toho obětoval tolik jako on.
Jednou ho zradila, udělala přesně tu jedinou věc, kterou dělat neměla, ale mezitím všechno napravila a teď ví jistě, že jí odpustil.
On sám tvrdil, že jí nikdy neměl co odpouštět.
Od té doby, co je Joona ve vězení, spolu nejsou v kontaktu. Ráda by se s ním setkala, ale uvědomuje si, že ho musí nechat, aby si vybudoval nový život. Ve vězení ho jistě stojí hodně úsilí, aby přesvědčil ostatní trestance, že je jedním z nich.
Teď byl vyhlášen kód Platina a Saga Bauerová je sama.
Nikdo jiný od bezpečnostní policie zatím nedorazil.
Saga přeleze plot, doběhne ke vchodu do vily, zasune do zámku paklíč a potom tenkou špičku odemykací pistole. Několikrát stiskne spoušť, posune hrot v klíčové dírce o něco výš, až nakonec stavítka povolí. Zámek se s dutým cvaknutím odemkne.
Saga položí nářadí na zem, vytáhne svůj glock, odjistí ho a otevře dveře. Jekot sirény přehlušuje všechno ostatní.
Saga zkontroluje vstupní prostor a velkou halu, potom se rychle vrátí k centrále alarmu vedle vchodových dveří a vyťuká kód, který zná nazpaměť.
V domě se rozhostí ticho, tíživé a osudové.
S napřaženou zvednutou zbraní a prstem na spoušti pokračuje přes halu, mine schody do patra a vejde do velkého salonu, zajistí pravou stranu a prostor za otevřenými dveřmi a přikrčeně postupuje dál.
Jedno z velkých oken v místnosti je rozbité.
Saga projde okolo něho, blíží se k otevřeným dveřím do kuchyně a v mnoha skleněných plochách vidí svůj vlastní zdvojený odraz.
Krev a úlomky lebeční kosti vystříkly z kuchyně na podlahu k sedací soupravě a nízkému konferenčnímu stolku.
Saga otáčí hlavní pistole okolo sebe, opatrně pokračuje vpřed a vidí čím dál větší část kuchyně. Bílé skříňky a nerezové pracovní plochy.
Zastaví se a naslouchá.
Zaslechne opatrné ťukání, jako by někdo úplně tiše seděl a klepal nehtem do stolu.
Saga namíří pistoli do dveří kuchyně, neslyšně ukročí stranou a spatří muže ležícího na zádech na podlaze.
Má prostřelené břicho a obě oči.
Z týlu hlavy nezbylo nic.
Pod tělem se utvořila temná kaluž.
Ruce má rozhozené do stran, jako by se opaloval.
Saga zvedne zbraň tím směrem, odkud patrně vyšly výstřely, a pátrá pohledem po kuchyni.
Záclona na dveřích vedoucích na verandu se pohybuje a vítr ji vzdouvá dovnitř do místnosti. Kroužky na garnýži o sebe tiše ťukají.
Krev z prvního výstřelu do hlavy vystříkla daleko po podlaze a někdo ji přešel bosýma nohama. Stopy vedou přímo k ní.
Saga se rychle otočí, se zbraní v natažených rukou pátrá po místnosti a vykročí zpátky k dvoukřídlým dveřím do salonu.
Když koutkem oka zahlédne, jak někdo vylézá z úkrytu za pohovkou, zachvěje se.
Stačí se akorát otočit, když se osoba postaví. Je to žena v modrých šatech. Udělá nejistý krok a Saga jí zamíří na hruď.
„Ruce za hlavu,“ vykřikne Saga. „Na kolena, na kolena!“
Saga na ženu nepřestává mířit a rozeběhne se k ní.
„Prosím…“ zašeptá žena a upustí na zem spouštěč alarmu.
Stihne jenom ukázat prázdné ruce. Ve stejné chvíli ji Saga kopne ze strany těsně pod koleno takovou silou, že se ženě podlomí obě nohy a ona prudce dopadne na podlahu. Nejdřív bokem, potom tváří a spánkem.
Saga se na ni vrhne, udeří ji do levé ledviny, přitiskne pistoli k týlu, drží ženu pravým kolenem u země a rozhlíží se po místnosti.
„Je v domě ještě někdo?“
„Jenom ten, co střílel. Vešel do kuchyně,“ odpoví žena a zalapá po dechu. „Vystřelil a šel…“
„Ticho,“ přeruší ji Saga.
Saga ji rychle otočí na břicho a ruce jí stočí dozadu. Žena všechno snáší s nepříjemnou poddajností. Saga jí spoutá poraněné ruce lepicí páskou, rychle vstane, vrátí se do kuchyně a projde kolem mrtvého muže.
Záclona se dál vzdouvá ve větru.
Pokračuje rovně dál, překročí pohrabáč zašpiněný od popela, zkontroluje kuchyň nalevo, obejde ostrůvek a zamíří ke dveřím na verandu.
Ve skleněné tabuli je kulatý otvor vyříznutý diamantovou pilou a dveře jsou otevřené. Dovnitř proudí večerní vzduch a rozeznívá kroužky na garnýži. Saga vyjde na terasu a namíří pistolí dolů mezi záhony.
Voda je klidná, noc tichá.
Osoba, která se takovýmto způsobem vkrade do domu a vykoná dokonalou popravu, na místě činu určitě nezůstane.
Saga se vrátí k ženě, omotá jí lepicí páskou i nohy a jedním kolenem si jí klekne na záda.
„Teď potřebuju, abyste mi odpověděla na pár otázek,“ řekne tiše.
„Já s tím nemám nic společného, byla jsem tady náhodou, nic jsem neviděla,“ zašeptá žena.
Než vstane, stáhne Saga ženě šaty přes holý zadek. Za chvíli zastaví před domem pět esúvéček a dovnitř se nahrne množství lidí od bezpečnostní policie.
„Kolik bylo pachatelů?“
„Jenom jeden, viděla jsem jenom jednoho.“
„Dokážete ho popsat?“
„Nevím, měl na obličeji masku, nic jsem neviděla. Měl černé oblečení, rukavice… Stalo se to tak rychle, myslela jsem, že zabije i mě, myslela jsem…“
„Dobře, počkejte,“ přeruší ji Saga.
Dojde k mrtvému tělu. Kulatý obličej je do té míry zachovalý, že není problém muže poznat. Saga vytáhne služební telefon, poodejde stranou a zavolá šéfovi bezpečnostní policie. Je noc, ale nepochybně už čekal, až telefon zazvoní, takže hovor přijal okamžitě.
„Ministr zahraničí je mrtvý,“ oznámí.


Kaninjägaren
Copyright © Lars Kepler, 2016
Translation © Karolína Kloučková, 2017
Czech edition © Host — vydavatelství, s. r. o., 2017
ISBN 978-80-7577-060-8


Žádné komentáře:

Okomentovat