úterý 17. září 2019

Čou Cung-wej, Ču Jing-čchun: Hlemýždím tempem




Nakladatelství Verzone se už řadu let vydává především dvěma směry. Dospělým čtenářům představuje moderní čínskou literaturu (v dobře připravované edici Xin), zároveň vydává kvalitní (obrazově i textově) knihy pro dětské čtenáře.
Obé toto směřování se nyní prolnulo v českém vydání titulu Hlemýždím tempem, který v originále získal ocenění Nejkrásnější kniha Číny. Čtenáři – zejména, ale nikoli výhradně dětskému – se tu nabízí poetický příběh, který už na první pohled zaujme výtvarnou stránkou. 
Ilustrátor a grafik Ču Jing-čchun, umělecký vedoucí knižního ateliéru Šu-i-fang, milovník a pozorovatel přírody, svým stylem navazuje tradiční čínskou malbu. Jeho obrázky doprovází stručný a jemný text Čou Cung-weje, docenta Nankingské pedagogické univerzity.
Oba čínští autoři, kteří už dosáhli mezinárodního ohlasu předchozími knihami Bezešvá a Mravenci, čtenáře vedou po sotva znatelné stopě, kterou zanechal jistý hlemýžď při své pouti životem. Někdo si možná řekne: Co je mi do hlemýždě, toho pomalého, nemotorného tvora? Ale nemyslete, v naší uspěchané době nás právě pomalost může dovést tam, kde vládne pokoj a klid a kde můžeme poznat pravdu o životě.
Z čínského originálu Wo-niou man-tchun-tchun přeložila Zuzana Li.
ISBN 978-80-87971-35-2



Ukázky z knihy (obrázky prosím rozklikněte):





Žádné komentáře:

Okomentovat