pondělí 3. prosince 2018

Steven Levitsky & Daniel Ziblatt: Jak umírá demokracie




Když Donald Trump vyhrál volby, mnozí si položili otázku, o níž si nikdo nemyslel, že si ji budeme klást: Je demokracie v USA v ohrožení? Steven Levitsky a Daniel Ziblatt, profesoři Harvardovy univerzity, se rozpadem demokracií v Evropě a Latinské Americe zabývají již více než dvacet let. Oba si myslí, že odpověď na výše položenou otázku je ano. Demokracie už dnes neumírá s výstřely – během revolucí nebo vojenských pučů –, ale pomalu, neustálým ochabováním „hlídacích psů demokracie“, tedy justice a tisku, a rostoucí erozí základních politických norem. Ještě stále však máme možnost cestu k autoritářskému režimu opustit.
Levitsky a Ziblatt staví na desítkách let výzkumů a široké řadě historických a globálních příkladů sahajících od Evropy třicátých let k dnešnímu Maďarsku, od Turecka a Venezuely až po americký Jih během platnosti zákonů Jima Crowa. Ukazují na nich, jak demokracie umírá – a jak může být ještě zachráněna.
Steven Levitsky (1968) je americký politolog a profesor Harvardovy univerzity. Zaměřuje se na problematiku autoritářských systémů a demokracií, na stranické systémy a politické strany; specializuje se především na Latinskou Ameriku. Je autorem nebo spoluautorem knih Transforming Labor-Based Parties in Latin America (2003), Competitive Authoritarianism (2010), editorsky se podílel na titulech Argentine Democracy (2005) a Informal Institutions and Democracy (2006).
Daniel Ziblatt (1972) je profesorem Harvardovy univerzity a do oblasti jeho zájmu spadá demokratizace i rozpad demokracie s důrazem na Evropu od 19. století do dneška. Je autorem knihy Conservative Parties and the Birth of Democracy (2017), která kromě tří dalších cen vyhrála Cenu Woodrowa Wilsona za nejlepší knihu z oblasti politologie a mezinárodních vztahů. Jeho první knihou byl titul Structuring the State. The Formation of Italy and Germany and the Puzzle of Federalism (2006).
Z anglického originálu How Democracies Die, vydaného nakladatelstvím Crown v New Yorku v roce 2018, přeložil Jaroslav Veis.
Vydává nakladatelství Prostor.



Ukázka z knihy:
Alberto Fujimori neměl v plánu stát se peruánským diktátorem. Dokonce si ani neplánoval, že se stane prezidentem. Rektor málo známé univerzity s japonskými předky se chtěl v roce 1990 ucházet o křeslo v Senátu. Když ho žádná strana nechtěla nominovat, založil si vlastní a nominoval se sám. Protože však neměl na senátní kampaň dost peněz, rozhodl se vyvolat pozornost médií tím, že se bude ucházet i o prezidentský úřad. Rok 1990 byl pro Peru krizový. Hospodářství se hroutilo do hyperinflace a maoistická gerilová organizace známá jako Světlá stezka, jejíž brutální revolta připravila od svého vzniku v roce 1980 o život desítky tisíc lidí, se stahovala k hlavnímu městu Limě. Etablované politické strany Peruánce jen znechucovaly. Mnohé z nich proto oslovila protestní kampaň politické nuly, jejíž slogan zněl „prezident, jako jste vy“.
V průzkumech veřejného mínění vylétl Fujimori nečekaně vysoko. Všechny na politické scéně šokovalo, když skončil jako druhý a kvalifikoval se do rozhodujícího kola voleb spolu s nejpopulárnějším peruánským spisovatelem Mariem Vargasem Llosou. Peruánci Vargase Llosu, čekatele na Nobelovu cenu za literaturu, obdivovali. Postavil se za něj doslova každý, kdo patřil k establishmentu, politici, média, představitelé byznysu. Obyčejní lidé však usoudili, že má až příliš blízko k elitám, které jejich zájmy přehlížejí. Fujimori, jehož populistická rétorika souzněla s jejich rozhořčením, ztělesňoval pro mnohé z nich jedinou možnost změny a zvítězil.
V inauguračním projevu varoval, že Peru čelí „nejhlubší krizi v dějinách republiky“. Řekl, že hospodářství je „na hraně kolapsu“ a peruánskou společnost „rozděluje násilí, korupce, terorismus a obchod s drogami“. Zavazoval se, že „vyvede Peru z tohoto stavu a povede zemi k lepšímu osudu“. Byl přesvědčen, že Peru vyžaduje drastické hospodářské reformy a že je třeba vystupňovat boj proti terorismu. Neměl však příliš jasno v tom, jak to zařídit.
Navíc musel čelit znepokojivým obtížím. Jako politický outsider neměl mezi tradičními peruánskými mocenskými hráči moc přátel. Kongres ovládaly opoziční strany, které svými nominanty obsadily i Nejvyšší soud. Tradiční média, z nichž většina podporovala Vargase Llosu, mu nedůvěřovala. Fujimori vždy nelítostně útočil na politickou elitu země, kterou označoval za zkorumpovanou oligarchii, která zemi jen ruinuje. Teď však zjišťoval, že ti, na které útočil a které v kampani porazil, dál ovládají většinu mocenských pák.
Fujimoriho začátek v úřadu byl krkolomný. Během několika prvních měsíců neprosadil v Kongresu jediný zákon a ani se nezdálo, že soudy mají v úmyslu na sílící teroristické hrozby nějak reagovat. Fujimori nejenže neměl zkušenosti se záludnostmi legislativní politiky, ale neměl k tomu ani dost trpělivosti. Jak to popsal jeden z jeho poradců, Fujimori nemohl „snést představu, že pokaždé, když chce, aby Kongres nějaký zákon schválil, musí do prezidentského paláce pozvat předsedu Senátu“. Fujimori raději vládl Peru sám, jak se někdy chlubil – od svého počítače.
Místo aby s politiky v čele Kongresu vyjednával, začal na ně útočit a označil je  za „nevýkonné podvodníky“. Pustil se i do nespolupracujících soudců, o nichž řekl, že jsou „šakalové“ a „ničemové“. Oleje přilil do ohně i tím, že s pomocí exekutivních dekretů začal Kongres obcházet. Vládní představitelé si začali stěžovat, že ústava Peru je „rigidní“ a „omezující“ a narůstaly obavy, že Fujimoriho odhodlání chránit demokratické instituce je jen slabé. V projevu k zástupcům byznysu se Fujimori ptal: „Jsme skutečně demokracií? … Je pro mě obtížné říct, že ano. Jsme zemí, kde ve skutečnosti vždy vládly mocné menšiny, oligopoly, kliky a různá lobby. …“
Znepokojený peruánský establishment úder vrátil. Když Fujimori obešel soudy a pustil na svobodu tisíce vězňů odsouzených za drobné zločiny, aby vězení uvolnil pro teroristy, obvinila ho Národní soudcovská asociace z „nepřijatelného antidemokratického autoritářství“. Soudy rovněž prohlásily několik Fujimoriho dekretů za protiústavní. Jeho kritici ho běžně označovali za „autoritáře“ a média ho zobrazovala jako japonského císaře. Počátkem roku 1991 se začalo mluvit o impeachmentu. V březnu vyšel zpravodajský magazín Caretas s obálkou, kde byl Fujimori na mušce pušky a text: „Je možné se Fujimoriho zbavit? Způsob se už v ústavě hledá.“
Fujimori zahnaný do kouta ještě přitlačil. V proslovu k podnikatelským špičkám prohlásil: „Nezastavím se, dokud neprolomím všechna zbývající tabu, padnou jedno po druhém. Úsilí ke stržení všech hradeb, které naší zemi brání v pokroku, ztrojnásobíme.“ V listopadu 1991 poslal Kongresu ke schválení objemný balík 126 dekretů. Dekrety byly rozsáhlé a zahrnovaly protiteroristická opatření, která ohrožovala občanská práva. Kongres se postavil na odpor. Nejenže několik nejdůležitějších dekretů odmítl nebo shodil ze stolu; schválil také právní normy omezující Fujimoriho moc. Konflikt se ještě vyhrotil. Fujimori Kongres obvinil, že ho ovládají obchodníci s drogami a Senát na oplátku schválil návrh, podle něhož se prezidentský úřad „uprázdnil“ z důvodů Fujimoriho „mravní nedostatečnosti“. I když návrh v Poslanecké sněmovně o několik hlasů neprošel, vystupňoval se konflikt do stavu, kdy jeden vládní představitel projevil obavu, že „buď Kongres zabije prezidenta, nebo prezident zabije Kongres“.
Nakonec zabíjel prezident. Fujimori vystoupil 5. dubna 1992 v televizi a oznámil, že rozpouští Kongres a ruší ústavu. Za méně než dva roky od doby, kdy byl překvapivě zvolen, se prakticky nevolitelný outsider proměnil v tyrana.

Steven Levitsky & Daniel Ziblatt


Žádné komentáře:

Okomentovat