pátek 13. ledna 2017

Vlastimil Vondruška: Dobronínské morytáty

Vraždou na statku na Vysočině začíná další příběh písaře královské komory Jiřího Adama z Dobronína. Je to příběh v pořadí jedenáctý a autor Vlastimil Vondruška ho pojmenoval Dobronínské morytáty.
Příběh nás zavede do přímo do domovského statku Jiřího Adama z Dobronína, kde chce spolu s pomocníkem bakalářem Petrem a jeho ženou Rozárkou, prožít advent a vánoční čas. Hned po příjezdu ho vyhledá stařena, která byla kdysi jeho kojnou. Prosí o pomoc, protože se ztratil její vnuk. Jiří Adam z Dobronína záhy najde jeho mrtvé tělo v opuštěném mlýně. Před očima se mu začnou odvíjet vzpomínky, jako by se vracel do doby, kdy v Dobroníně vyrůstal. I když je advent a křesťané by měli očekávat narození Páně, dojde k dalším mordům a smrt hrozí i jemu.
Knihu vydává tradičně nakladatelství MoBa.


Ukázka z knihy:

I

Před výstavným dvorcem zastavily saně tažené dvěma dobře krmenými koňmi. Z kozlíku seskočil bakalář Petr, urostlý mládenec s kudrnatými vlasy tmavými jako uhel. Byl hezký a navzdory uhrančivě tmavým očím budil na první pohled důvěru. Uměl tenhle dar užívat, při vyšetřování zločinů byl neocenitelným pomocníkem, protože dokázal umluvit i ty nejnedůvěřivější svědky. Na sobě měl nové soukenné nohavice a modrý plášť podšitý kožešinou. Navzdory mrazivému vzduchu byl prostovlasý.
Na okamžik zaváhal, potom vrhl omluvný pohled na svou ženu Rozárku, půvabnou tmavovlásku, z jejíhož oválného obličeje ho zamilovaně sledovaly velké modré oči. Manželé byli přesně tři týdny. Choulila se zimomřivě do pláště, který ji nejen hřál, ale zakrýval zatím téměř neznatelně se zakulacující břicho. Čekala dítě, ale času měla ještě spoustu, narodit se mělo až někdy před svatým Janem Křtitelem. Přes uši měla staženou nádhernou kožešinovou čapku. Tu dostala ke svatbě.
Vedle ní seděl královský písař Jiří Adam z Dobronína. Společně byli zabaleni velkou houní, opírali se o sebe rameny, a i když byli na cestě od úsvitu a foukal vítr, zima jim nebyla.
Bakalář Petr obešel saně, aby pomohl nejprve vystoupit svému pánovi. Slušelo se to nejen proto, že byl urozený a zastával úřad písaře Královské komory, ale také proto, že si ho Petr nesmírně vážil. Zajistil mu totiž výnosné místo po svém boku v kanceláři a Rozárku zachránil před bídou a osudem opovrhované nevěstky. Přijal je do své domácnosti a dal jejich životu nový smysl.
Teprve pak pomohl bakalář Petr své ženě. Zvedl ji do náruče, až Rozárka vypískla překvapením. Postavil ji opatrně do sněhu a objal rukou kolem ramen.
„Tak tohle je mé panství,“ řekl jejich pán a ukázal širokým obloukem kolem sebe. Pak se trochu toporně protáhl, po dlouhé jízdě byl ztuhlý. Přece jen už nebyl nejmladší. Byl to postarší muž s ušlechtilou tváří zdobenou krátkou, pečlivě zastřiženou šedivějící bradkou. Vypadal sice přísně, ale bylo to jen zdání. Na sobě měl prostý oděv z kvalitního sukna. Brával si ho výhradně na cesty, v Praze nosíval tmavý oblek španělského střihu s bílým okružím kolem krku, jak vyžadovalo jeho postavení zemského úředníka. Kord však neodkládal ani na cestách. Měl ho zavěšený u pasu a pod kazajkou ukrýval pistoli. Při svém povolání vyšetřovatele musel být opatrný a neustále ve střehu.
Jiří Adam z Dobronína nebyl chudý. Kromě příjmu z úřadu vlastnil na Starém Městě pražském výstavný dům a po rodičích zdědil panství s tvrzí a několika vesnicemi. O svá práva se sice musel soudit s Janem Trčkou z Lípy, ale nakonec dal soud zapravdu jemu. Panství se mohl ujmout kromě jiného i na přímluvu královny Anny Jagellonské, která nad ním držela ochrannou ruku. Oceňovala jeho vyšetřovatelské schopnosti, neboť mnohokrát prospěl Českému království. A jednou ve velice ožehavé záležitosti i jí osobně. Její královský manžel Ferdinand Habsburský příliš vděčný být neuměl, ale jeho půvabná manželka ano.
Sněhu leželo všude tolik, že upravenou cestu k bráně tvrze lemovaly hromady vysoké jako člověk. Za nimi vlevo vystupovaly střechy vesnice. Selské dvorce byly seřazené podél protáhlé návsi, zakončené starobylým kostelíkem s nízkou, masivní věží. Vpravo se rozkládala pláň netknutého bělostného sněhu. Pod ní ležel zamrzlý rybník.
„Letos je tady sněhu nějak málo,“ zasmál se Jiří Adam z Dobronína. Když zachytil nedůvěřivý pohled svých pomocníků, pobaveně vysvětloval: „Tady na Vysočině to není jako v Praze, moji milí. Když začne padat, uvězní nás spolehlivěji než kobka v Daliborce. Ale je teprve začátek adventu, však ono to ještě přijde.“
„Pokud zapadneme sněhem až po uši, co tu budeme dělat?“ zeptala se Rozárka. Nikdy nebyla zvyklá lenošit. Zkušeným okem poznala, že tvrz je nejen výstavná, ale zřejmě pečlivě spravovaná. Tam pro ni asi mnoho práce nebude.
Brána v kamenné hradbě s dřevěným podsebitím byla otevřená a skrze ni viděla umetený dvůr. Nebyl velký, ale působil příjemně. Na pravé straně se nacházely hospodářské budovy, na levé stáje a chlévy a přímo proti bráně patrový starobylý palác. Nebyl velký, ale masivní, s okny ještě podle způsobu předků s hrotitým ostěním. Vysoko nad hřeben šindelové střechy vyčnívaly tři komíny a ze všech se kouřilo.
„Nu, já tu obvykle na Vánoce lenoším,“ odpověděl lehkomyslně pán z Dobronína. „Někdy vstávám z lůžka až na oběd. Vám dvěma to doporučuji rovněž.“
Řekl to způsobem, že se Rozárka nepatrně zarděla. Ale když si to představila, došlo jí, že to vlastně není vůbec špatný nápad. V Praze se s Petrem většinou vídala jen brzy ráno a pak pozdě večer. A to ještě za předpokladu, že spolu se svým pánem něco nevyšetřoval. Někdy jim při pátrání pomáhala a byla na sebe nesmírně hrdá. Nebyla jen hospodyní, ale podílela se na něčem, co považovala za nesmírně důstojné, a to bylo odhalování zločinců. To ji ovšem nezbavovalo povinnosti starat se o domácnost. A když k tomu někdy přibylo běhání po městě a vyptávání se, občas večer usnula dřív, než se vedle ní Petr uložil.
„Od toho přece advent je,“ potvrdil vážně její manžel. „Křesťan má po celoroční práci užívat darů, o které se zasloužil svou prací, a důstojně očekávat svátek narození Páně.“
Rozárka do něj nenápadně rýpla loktem. Neměla ráda, pokud mluvil jako kazatel, i když chápala, že občas nedokáže zapomenout na svá univerzitní studia. Jenže teď stáli na zasněžené cestě a ne na kazatelně.
Petr to pochopil a rychle dodal: „Jak jinak lze očekávat největší svátek křesťanů a nový rok než v kruhu své rodiny. Tedy nás tří! Lenošení je v tomto smyslu činnost rozhodně bohulibá.“
Jiří Adam z Dobronína se nepatrně usmál. Ano, tihle dva se stali jeho novou rodinou. Byl vdovcem a než se s nimi před necelými dvěma lety v Plzni náhodou potkal, nudil se. Tehdy měl pocit, že stárne, nic už ho nečeká a stává se z něj mrzout. Od té doby jako by omládl. Alespoň jeho myšlenky omládly určitě. Bohužel tělo, a především klouby, to jaksi nezaznamenaly, nebo to nechtěly pochopit. Přesto byly uplynulé dva roky nejšťastnějšími za poslední léta jeho života. Své pomocníky měl rád, jako by byli jeho krve. Věřil jim a právem. Proto je považoval spíše za přátele než služebníky.
Pod klenutým obloukem brány s masivními vraty rozevřenými do dvora se objevil postarší muž důstojného vzhledu a spěchal k nim. Šel tak rychle, aby to bylo zdvořilé, ale rozhodně nepospíchal, jak by to asi udělali jiní servilní služebníci. Poníženost Jiří Adam z Dobronína nesnášel, a proto tak opovrhoval svým nadřízeným v úřadu podkomořím Hynkem, který se před nejvyššími zemskými úředníky div neplazil po podlaze.

© Vlastimil Vondruška, 2017
© Alena Vondrušková, 2017
© Moravská Bastei MOBA, s. r. o., Brno 2017

ISBN 978-80-243-7443-7

Žádné komentáře:

Okomentovat