Hrdinkou románu je živelná čtyřicátnice a autorka kuchařek
Nela, která má talent kombinovat chutě a komplikovat si život. Nikdy ale
neztrácí humor a chuť k jídlu.
Nela nechává v Praze své životní jistoty a se slušnou dávkou
rebelství i odvahy se odstěhuje do Norska a následně na anglický venkov
pracovat jako servírka. Do cesty se jí pletou svérázní hosté a neobyčejní muži.
Včetně Colina Firtha!
S Nelou má autorka nemálo společného. Poté, co opustila
jistoty profese daňové poradkyně, vydala odvážnou edici zapálených kuchařek. Ta
byla ve své době zjevením a poprvé v české historii byla oceněna i prestižní
zahraniční cenou. V roce 2010 se Lenka vrhla také na psaní beletrie, vydala
knihu Jak jsem proje(d)la svět a v roce 2014 jí v nakladatelství Motto vyšel
úspěšný román Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice.
„Život mi občas vnáší do života neřád. Naprosto
nepředvídaný, často ulítlý a divoký. A já jsem se jím rozhodla nechat unášet.
Jsem zvědavý pozorovatel a k tomu mě baví psát. Mé knížky jsou inspirované tím,
co jsem zažila, a mají neobvyklou dávku upřímnosti. Nikdy si nedělám moc
osnovu, o čem budu psát, prostě jsem si poslední léto sedla a začala. A
nedokázala přestat, dokud to prýštilo,“ říká o své nové knize Lenka Požárová.
A komu je vlastně určena? „Tomu, koho baví cestovat,
ochutnávat, milovat a odmlouvat. Spíš ženám, ale i muže může bavit číst řádky z
pohledu ženy. Věk nerozhoduje, od puberťaček po seniorky, každá se v tom může
najít,“ upřesňuje.
Vydává nakladatelství Motto.
Ukázka z knihy:
Při udílení emblému historických hotelů se zřejmě bere v
potaz i prehistorické vybavení kuchyně. Jak je možné, že hotel nemá samostatnou
myčku na sklenice a ty se tak myjí běžně s mastnými talíři? Výsledkem je, že
když prostíráme, nemůžu se na nevyleštěné sklenice, které pokládám na stůl,
dívat kritickým okem. Vyřadila bych totiž nemilosrdně všechny. Pokud host platí
tolik, kolik tu platí, je špinavá sklenice trapas. Vybírají se tak čistší mezi
špinavými. Žádná hitparáda.
Dobu do Vánoc jsem si prodloužila jen kvůli němu. Práci střídám
s výlety po okolních kopcích, a když můžu, vyrazím do Bergenu, který je živější
než náš venkov. Jako tenkrát, když se konal festival lokálního jídla, na kterém
jsem nemohla chybět.
Po cestě na autobus si všímám podél pobřeží, že květiny shodily
růžové květy a místo nich tu jsou bílá pápěří, která vítr rozfoukává do okolí.
Podzim je tady. Nesmlouvavě.
Přicházím ke stánku s nápisem Knut Garshol Klippfisk. Rodinný
podnik vedený ve čtvrté generaci z městečka Kristianensund.
„Dřív se ryby sušily přímo na kamenitém pobřeží,“ vypráví usměvavá
starší žena a dokumentuje to historickou fotkou. Klippfisk je solená ryba
sušená na pobřeží. „Zkuste si přivonět k této rybě. Ta je sušená stále na
slunci na kamenech.“
Skloním se a nasaju krásnou vůni moře.
„A teď si přivoňte k této rybě, která je sušená v řízené
atmosféře.“
„Voní úplně jinak!“ zvednu k ní oči. „Ta první voní líp!“
Vybízí mě, ať si vložím do úst sousto sušené ryby a vláčí mě
ke stánku s čokoládou. „Tak a teď si ukousněte kousek čokolády a vložte do pusy
k té rybě.“
Čokoládu se solí miluju, ale na čokoládu se solenou rybou si
musím trochu zvykat.
Pak ještě nasávám informace u stánku s uzeným lososem. Konečně
vidím rozdíl mezi lososem z farmy a tím divokým. Ten divoký je méně výrazný v
barvě a má občas tmavé podlitiny. „To jsou modřiny od kamenů v řece,“
vysvětluje mi prodavač a rybář v jedné osobě. „V barvě je rozdíl, protože lososy
na farmách dokrmují různými směsmi. A taky jim uřezávají ocasy a hřbetní
ploutve, aby se nezranili, když plují pořád dokola,“ odtajňuje mi lososí
byznys. Kupuju si kousek od každého a doma degustuju.
Večer se ještě po cestě zastavuju v obchodu. Pokladní mi z
košíku odebírá lahev piva a strohým tónem mi oznamuje, že je po osmé hodině.
Hledím na ni zmateně, než mi vysvětlí, že si pivo po osmé hodině nemůžu koupit.
A tak jsem se dozvěděla o legračním norském uzákonění. Ano, v obchodě, kde mají
pivo v regálech a chlaďácích, si ho prostě po určité hodině nemůžete koupit.
Nerozumím, čeho tím dosáhnou. Přece kdybych byla alkoholik, tak se půjdu zásobit
před osmou a nazdar.
V Norsku je drahé všechno, obzvlášť alkohol, je tudíž běžné,
že se lidé posilní nejdřív doma z vlastních zásob a teprve pak vyrazí za
zábavou do baru. Vyjde to tak levněji. Tímto pravidlem se řídilo i několik
hotelových hostů, kteří se na večeři připotáceli v podroušeném stavu.
Třeba jako dneska. Tlačí se u vchodu ještě před otevře ním
jídelního sálu a po otevření dveří běží, aby si zvolili ta nejlepší místa.
Dívám se na ně nechápavě.
„Víc, nalijte mi víc,“ požaduje muž s knírkem, když skupině naléváme
už třetí sklenku vína.
Obsluhuju svůj dlouhý stůl, když vtom cítím, jak mi muž od
vedlejšího stolu šátrá po lýtku. „Můžete mi taky dolít?“
Mám problém, kam položit talíř před paní, která má na stole
rozložená svá objemná prsa.
Když roznáším dezerty, nejeden host se šťourá v puse párátky.
Nepovažují to tu za něco nechutného, co by měli skrýt alespoň dlaní.
Pracuju v nejlepším norském hotelu, musím si opakovat, abych
se ujistila, kde jsem.
V noci mě budí hluk. Připlížím se k oknu, poodkryju závěs a
pozoruju bouřku. Moře metá vodu na balvany na břehu, stromy se ohýbají a nebem
čas od času proletí blesk. Nadskočím, když uslyším blízký dunivý zvuk a ze
stromu, který je vzdálený dvacet metrů, odpadne velká větev. Tajím dech, bojím
se, ale stejně tu stojím jak přimražená a sleduju nebeské divadlo.
Copyright © Lenka
Požárová, 2018
ISBN
978-80-267-1075-2
Žádné komentáře:
Okomentovat