úterý 27. února 2018

Miloš Anděra, Jan Sovák: Atlas fauny České republiky





Příručky umožňující ilustracemi nebo fotografiemi nahlédnout do rozmanitosti naší zvířeny mají u nás dlouhou tradici a jsou čtenáři stále vyhledávané. Většinou zobrazují různé zástupce fauny podle zoologického systému. V tomto atlasu autoři představují živočichy podle prostředí, ve kterých žijí.
Na 263 barevných tabulích je zachyceno téměř 2100 druhů, rozdělených do kapitol o lesích, horách, stepích, otevřené kulturní krajině, mokřadech, stojatých i tekoucích vodách, skalách a sutích, podzemních prostorech, městském prostředí a v neposlední řadě i o plochách člověkem zdevastovaných. Připojen je i přehled „vzácných“ ptačích hostů, kteří čas od času na naše území zavítají.
Na začátku jednotlivých kapitol je uvedena základní charakteristika každého prostředí (vegetace, charakter fauny, výskyt v podmínkách ČR), po níž následují obrazové tabule s typickými druhy. Jejich výběr zahrnuje formy známé i neznámé, běžné i vzácné a chráněné. Zatímco u obratlovců jsou pominuty pouze druhy objevující se u nás zcela výjimečně, u mnohem početnějších bezobratlých byly vybrány druhy nejčastěji se vyskytující nebo pro daný typ prostředí typické či jinak významné a také snadněji v přírodě pozorovatelné. Stručný doprovodný text popisuje hlavní určovací znaky jednotlivých druhů či jejich vývojových stadií (i hlasových či jiných projevů, které mohou napomoci k jejich rozeznání v přírodě), zbarvení, výskyt v ČR a případně další obývaná stanoviště.
Kniha je určena širokému okruhu čtenářů od studentů středních a vysokých škol po ochránce přírody i laické zájemce o přírodu kolem nás.
Vydává nakladatelství Academia (ISBN 978-80-200-2756-6)


Ukázky z knihy:

Lesy, parky, obory
Savci

1 Veverka obecná Sciurus vulgaris – hlodavci, veverkovití CH
DT 20–27 cm, DO 14,5–20 cm, HM 0,2–0,4 kg. Znaky: stromový druh, větší velikost, huňatý ocas o málo kratší než tělo, masivní zadní tlapky s dlouhými prsty a silnými drápy, boltce často se štětičkou prodloužených chlupů. Hlas: široká škála od „štěkání“, kníkání a mlaskání po funění, ostré prskavé zvuky a hlasité škrábání drápů o kůru stromu. Zbarvení: proměnlivá, svrchu, na bocích i ocasu rezavá, šedohnědá, tmavohnědá až černá, spodní strana těla obvykle bělavá (v jednom vrhu i mláďata různě zbarvená). ČR: kdysi běžná, dnes nehojně v lesích, oborách a městských parcích, sezonně i v zahradách (úroda ořechů apod.); šiškové požerky veverek mají na rozdíl od požerků drobných zemních hlodavců (tab. 44) roztřepené stvoly s vláknitými zbytky po šupinách.

2 Plch velký Glis glis – hlodavci, plchovití (tab. 213) CH
DT 12–18 cm, DO 12–15 cm, HM 80–155 g. Znaky: srst hustá a jemná, ocas delší a huňatě osrstěný, nohy relativně krátké a na prstech silnější drápy (arborikolní), oči a někdy i ušní boltce nápadné velké (č. plchovití); p. velký – připomíná malou veverku, boltce zaoblené, na čenichu nápadně odstávající smyslové chlupy. Zbarvení: šedý až šedohnědý na hlavě, hřbetu a bocích, vespod bělavý až nažloutlý, velké korálkovitě lesklé (černé) oči lemované černým proužkem. ČR: ostrůvkovitě v listnatých a smíšených (výjimečně i jehličnatých) lesích, v krasu a jiných skalnatých územích (např. kvádrové pískovce, balvanité sutě), též v parcích, vilových čtvrtích a zahradách měst (např. Praha – Petřín), časté úkryty ve včelínech, chatách, chalupách a jiných osamělých stavení → tzv. hemisynantropní výskyt; V.–X. (hibernuje ve skalních štěrbinách a dutinách stromů, řidčeji v zemi).
Ho Ku Sk Pp Vm

3 Plch lesní Dryomys nitedula – hlodavci, plchovití CH
DT 7,5–11 cm, DO 6–9 cm, HM 17–32 g. Znaky: středně velký druh, ocas bez koncové štětičky prodloužených chlupů, boltce zakulacené a poměrně malé. Zbarvení: žlutohnědý či hnědožlutý, pouze břicho bílé nebo slabě nažloutlé a na hlavě černý pruh od očí k boltcům. Výskyt: méně běžný v moravské části Karpat a v Jeseníkách, na západ nejdále na východním okraji Orlických hor, všechny typy lesů, zejména s pasekami a křovinatými stráněmi; V.–X.

4 Plšík lískový Muscardinus avellanarius – hlodavci, plchovití CH
DT 6–8,5 cm, DO 6,5–9 cm, HM 15–28 g. Znaky: malá velikost (menší než myš domácí), ocas přiléhavě osrstěný a kratší než tělo, boltce menší a zaoblené, zakrnělý palec na zadních tlapkách. Zbarvení: svrchu rezavě žlutý (žemlový) a vespod světlejší, náprsenka bílá. ČR: nejběžnější plch, mozaikovitě na většině území vyjma bezlesých nížin, v horách až do pásma kosodřeviny, nejčastěji v ekotonech (okraje a světliny lesů, křovinaté stráně apod.), úkryty v dutinách či v hnízdech spletených z listů trav a keřů (např. v maliní); IV.–X., zimuje v dutinách stromů, pařezech, pod hrabankou, v norách hlodavců či jinde v zemi, pravidelně také v ptačích budkách.
Ku




1 Liška obecná Vulpes vulpes šelmy, psovití (tab. 127, 212)
DT 58–80 cm, DO 30–45 cm, VK 35–40 cm, HM 3–10 kg. Znaky: nápadně protáhlý čenich, delší štíhlé nohy s nezatažitelnými drápy na prstech, ocas huňatý, boltce větší a zahrocené (č. psovití); l. obecná – střední velikost, ocas dlouhý (přes 50 % DT); při lovu hlodavců vyskakuje do výšky na všech nohách (tzv. myškování). Hlas: v období říje chraptivý, protáhlý až sípavý štěkot nepodobný štěkání psa (I.–III.). Zbarvení: převážně rezavá, pouze špička čenichu, hrdlo, břicho a konec ocasu bílé, zadní strana boltců a tlapky černé, občas jedinci s břichem šedým až černým. ČR: běžný a velice přizpůsobivý druh s celoplošným výskytem ve všech typech krajiny a stanovišť, populační nárůst po vymýcení vztekliny v 90. Letech 20. stol. L. stříbrná (2) a l. platinová (3) jsou barevné formy l. obecné chované jako kožešinová zvířata na farmách, výjimečně se dostávají i do přírody.
Ho St Ku Mo Sk Vm De

4 Kuna lesní Martes martes šelmy, lasicovití
DT 40–53 cm, DO 23–28 cm, HM 0,8–1,6 kg. Znaky: tělo protáhlé, nohy krátké s částečně zatažitelnými drápy na prstech, hlava zploštělá (č. lasicovití); k. lesní – srst hustá, ocas dlouhý a huňatý (45–44 % DT), chodidla ochlupená, boltce relativně velké. Hlas: typicky vřeštění, též funění, vrčení, poštěkávání či pištění. Zbarvení: tmavohnědá, na ocase a tlapkách až černohnědá s menší a sytě žlutou až žloutkově oranžovou náprsenkou (nezasahuje na přední končetiny), uši světle lemované, špička čenichu černá. ČR: rozlehlejší lesy nížin až hor, řidčeji v rozptýlené zeleni (remízky, stromořadí aj.).
Ku

5 Tchoř tmavý Mustela putorius šelmy, lasicovití (tab. 212)
DT 30–48 cm, DO 11–21 cm, HM 0,8–2 kg. Znaky: střední velikost, postava zavalitější, nohy krátké a slabé, boltce krátké a zakulacené, ocas 30–40 % DT. Hlas: při vyrušení podrážděné prskání. Zbarvení: tmavohnědý s prosvítající nažloutlou podsadou, naspodu těla až černý, typická bílá kresba („maska“) na hlavě, ocas tmavý nanejvýš se světlou špičkou. ČR:
víceméně na celém území, široké spektrum stanovišť včetně lesů, dříve hojnější. Syn.: Putorius putorius.
St Ku Mo Sk Vm De

6 Jezevec lesní Meles meles šelmy, lasicovití
DT 62–90 cm, DO 11–20 cm, HM 4–20 kg. Znaky: naše největší lasicovitá šelma, tělo zavalité na kratších nohách, hlava štíhlá a protáhlá, ocas krátký (asi 20 % DT), chodidla široká a lysá, drápy silné (zvl. na předních tlapkách). Hlas: mručení, funění a mlaskání. Zbarvení: hřbet a boky šedivé až šedohnědé s černými a bílými konci delších chlupů (pesíků), břicho a nohy tmavohnědé až černé, typická obličejová černobílá maska. ČR: lesnaté oblasti a v menší míře i kulturní zemědělská krajina; po populačním poklesu v 70.–80. letech 20. stol. nyní přibývá.
Ku Sk Vm

7 Mýval severní Procyon lotor šelmy, mývalovití
DT 40–70 cm, DO 20–40 cm, HM 4–10 kg. Znaky: postava mírně nahrbená, ocas dlouhý a huňatý (50–60 % DT), tlapky s delšími a pohyblivými prsty s nezatažitelnými drápy. Hlas: široká škála zvuků od varovného syčení a hlubokého vrčení až po přátelské předení. Zbarvení: šedohnědý, na hlavě černobílá „maska“ (častá záměna s psíkem mývalovitým, tab. 127), ocas světlý a tmavě pruhovaný (4–7 proužků). ČR: nepůvodní americký „kožešinový“ druh, u nás zprvu ojedinělé úniky z farem či od chovatelů, od konce 20. stol. se šíří z volně žijících populací v Německu a Rakousku, nyní už roztroušeně na většině území v zalesněných oblastech i otevřené krajině, častěji v blízkosti vod, též v okolí lidských sídel; předpoklad
pokračující expanze a navyšování početnosti populace.

Ku Ry Po Vm




LESY,

Žádné komentáře:

Okomentovat