Podle Einsteinovy slavné rovnice E=mc2 lze veškerou hmotu
přeměnit v energii. Je všude a je vším. V tomto hodnotném zasvěcení do tématu
uznávaný odborník Vaclav Smil vysvětluje její klíčovou roli ve vývoji jak naší
planety, tak moderní společnosti. Počínaje jejími zdroji a využitím až po její
toky a konverze Smil mapuje kritický význam energie pro: - vnitřní procesy
lidského těla, - biosféru planety země a obnovitelné zdroje, - globální
oteplování a jeho prevenci. V popisu mimo jiné i politicky motivovaného závodu
o účinnější a ekologičtější paliva autor rovněž odhaluje dopady našich
každodenních rozhodnutí na spotřebu energie. Svým komplexním přístupem a
praktickými postřehy tento stravitelně podávaný průvodce ukazuje, jak je každý
aspekt naší existence ovládán jedním z nejdůležitějších konceptů našeho
vesmíru.
Vaclav Smil je autorem třiceti knih o energii, životním
prostředí, potravě a historii technického pokroku, mimo jiné Prime Movers of
Globalization: The History and Impact of Diesel Engines and Gas Turbines (Hnací
síly globalizace: Historie a dopad vznětových motorů a plynových turbín, MIT
Press, 2010). Do roku 2011 působil na University of Manitoba v Kanadě, kde
dosáhl titulu Distinguished Professor. V roce 2010 byl časopisem Foreign Policy
zařazen do první stovky globálních myslitelů.
Energii v překladu Pavla Kaase vydalo nakladatelství
Kniha Zlín, které už dříve uvedlo na český trh Smilovu knihu Globální
katastrofy a trendy (ukázku z ní najdete na https://ctenarknih.blogspot.cz/2017/09/vaclav-smil-globalni-katastrofy-trendy.html).
Ukázka z knihy:
Biomasa jako palivo:
teplo a světlo
První
městské civilizace – hliněná města Uruk, Ur a Lagaš v jižní Mezopotámii
(založená kolem roku 3200 př. n. l.) nebo dřevěná města v Číně za dynastie Šang
(kolem r. 2000 př. n. l.) – spoléhala při přípravě jídel, pálení cihel i
tavení kovů na naprosto tatáž paliva jako velká a (alespoň zčásti) blahobytná
města raně moderního světa, například Benátky 17. století nebo Paříž století
následujícího. Všechna tato společenstva, ačkoliv je od sebe dělily kontinenty
a tisíciletí, získávala využitelné teplo konverzí chemické energie fytomasy,
především dřeva lesních stromů, ale i cíleně vysazovaných palivových plantáží
a dřevěného uhlí. Tam, kde nebyly nablízku lesy – na nivních pláních
využívaných především pro pole, v travnatých rovinách a v regionech
příliš suchých, než aby v nich vyrostlo něco víc než jen drobné keře – musela
města dovážet palivové dřevo a dřevěné uhlí často ze značné vzdálenosti a
rolníci i nemajetní obyvatelé měst využívali veškerou dostupnou fytomasu.
Posklizňové obilné zbytky se jako palivo využívaly na všech
kontinentech. Obvykle byla nejhojnější obilná sláma a stonky luskovin, ale
rolníci využívali též stonky bavlny, listy cukrové třtiny a kořeny některých
plodin. Tam, kde byl dokonce i těchto zbytků nedostatek, používali lidé sušený
trus skotu (na indickém subkontinentu a v Mongolsku), jaků (v Tibetu),
velbloudů (v afrických a asijských pouštích) a bizonů (pro první osadníky na
severoamerických prériích v 19. století byl bizoní trus naprosto nepostradatelný).
Jak již bylo uvedeno, energetická hustota dřeva závisí na obsahu vlhkosti,
takže byly preferovány odumřelé větve a spadané větvičky (k jejich sběru navíc
nebyly potřebné sekery ani pily). Na vzduchu vysušené dřevo má 14–16 MJ/kg,
oproti tomu na vzduchu sušená sláma kolem 11 MJ/kg a stejným způsobem usušený
hovězí trus 9–11 MJ/kg.
Relativně nízká energetická hustota palivové fytomasy by
nebyla takový problém, pokud by se tato fytomasa dala sklízet s vysokou
výkonovou hustotou. Jak však víme z předchozí kapitoly, většina lesů má
maximálně 200 tun fytomasy na hektar (20 kg/m2), takže i kdyby bylo možné
vytěžit ji všechnu (a většina je jí v mohutných kmenech stromů, které lze
pokácet jen s kvalitními kovovými nástroji), pohyboval by se výnos kolem 300
MJ/m2. Protože je po holoseči zapotřebí 50–100 let k obnově porostu do stavu
před těžbou, musí být výkonová hustota těžby dřeva vypočítávána vydělením úhrnu
energie časem potřebným k obnově fytomasy. Proto i kdybychom těžbu vydělili jen
padesáti, bude skutečná udržitelná výkonová hustota těžby dřeva pouhé 0,2 W/m2.
Ještě nižší výnos má dřevěné uhlí, ačkoliv je logicky lepším
palivem než dřevo, z něhož se vyrábí. Protože jde prakticky o čistý uhlík, je
jeho energetická hustota 29 MJ/kg, což je o nějakých 60–65 % více než u dřeva
sušeného na vzduchu. Je proto vynikajícím metalurgickým palivem, snáze se
přepravuje a skladuje a díky hoření bez většího vývinu kouře je skvělým palivem
pro vaření v nevětraných prostorech a pro topení v palivových koších. Tradiční
výroba dřevěného uhlí byla velice ztrátovým procesem, protože jen kolem 20 %
energie z dřeva skončilo ve formě dřevěného uhlí, takže výkonová hustota lesní
fytomasy dlouhodobě těžené k výrobě dřevěného uhlí by byla pouhé 0,04 W/m2.
Tyto výkony je třeba porovnat s obvyklou spotřebou tepelné
energie velkého města preindustriální éry. V závislosti na způsobu přípravy
jídla (v Číně se v zájmu úspory paliva nepeklo zdaleka tolik jako v Evropě), na
náročnosti podnebí (v Číně na jih od Dlouhé řeky se tradičně netopilo vůbec,
kdežto za ruských zim se spotřebovala spousta dřeva) a na objemu výroby
probíhající uvnitř městských hradeb (kovářství, hrnčířství, cihlářství)
spotřebovala města preindustriální éry minimálně 10, ale i 30 wattů na čtvereční
metr zastavěné plochy. To znamená, že pokud město používalo výhradně dřevo, potřebovalo
pro přísun dostatku fytomasy rozlohu téměř 50–150× větší, než byla jeho
plocha, a 85–250× větší, jestliže bylo zásobování palivem rozděleno mezi dřevo
a dřevěné uhlí. To samo o sobě vylučovalo existenci megaměst (minimálně 10
milionů lidí) v jakékoliv preindustriální společnosti, která byla z hlediska
zdroje tepelné energie závislá na fytomase.
Situace se stala ještě obtížnější, když tavba železa využívající
dřevěného uhlí, jež byla původně prováděna v malém měřítku, přešla do stadia
masové výroby. Ačkoliv se výkonnost postupně zlepšovala (v polovině 18. století
nová vysoká pec spotřebovala na jednotku vyrobeného roztaveného kovu necelou
desetinu dřevěného uhlí oproti středověké výhni), dostupnost lesní fytomasy se
rychle stávala klíčovým faktorem určujícím budoucí expanzi tavby železa. V
roce 1810 americké hutnictví ročně spotřebovalo 2500 km2 lesa, což byla
poptávka bohatými lesními zdroji země snadno uspokojitelná. O století později
už by tato spotřeba dosáhla téměř 170 000 km2 lesa (to je například dvojnásobek
rozlohy Rakouska) a takovéto množství uhlíku už se dalo zajistit pouze
přechodem z dřevěného uhlí na koks vyráběný z uhlí. Ve Spojeném království
tento přechod z velké části proběhl před jedním stoletím.
Sklizeň plodinových zbytků poskytovala dokonce ještě nižší
výkonovou hustotu zejména v těch oblastech mírného pásu, kde se sklízelo pouze
jednou ročně. Při typickém výnosu obilovin před nástupem moderní éry ve výši 1
t/ha a poměru slámy a zrna 2 : 1 bylo ve zbytkové celulózní fytomase méně než
0,1 W/m2. Vzhledem k dalšímu využívání (podestýlka, krmení, střešní krytina,
výroba) však na palivo zbývala pouhá část této sklizně. Dokonce i za předpokladu,
že by se na palivo dala posbírat polovina, nedostali bychom víc než jednu tunu
z hektaru, tj. méně než 0,05 W/m2. Rolnická rodina žijící v malém domku o jedné
místnosti v mírném podnebném pásu by uspokojila svoji potřebu paliva na vaření
a topení převážně spalováním slámy, ale velké město by své energetické potřeby
posklizňovými zbytky nesaturovalo, protože by musely být sbírány z plochy až
600× větší než celé město.
Paliva z fytomasy jsou navíc zdrojem znečištění vzduchu ve
vnitřních prostorech. Mohou uvolňovat velká množství jedovatého oxidu
uhelnatého a spalování při nedostatečném odvětrávání v mělkých topeništích
nebo ohništích produkuje vysoké koncentrace jemných částic včetně četných
karcinogenů. Opakované vdechování takovéhoto kouře vede k narušení funkce plic
a ke vzniku chronických respiračních onemocnění (bronchitida, rozedma plic).
Tyto dopady (dodnes postihující miliony lidí v chudých zemích, kde je
neefektivní spalování fytomasy nadále primárním zdrojem tepla pro přípravu
jídla) lze redukovat nebo eliminovat pouze používáním účinnějších kamen s
rošty a rourami napojenými do komína pro odpovídající odvod spalných plynů.
Osvětlení se vyvíjelo pomalu od otevřených ohnišť a smolných
loučí po hliněné lampy využívající nejprve zvířecí tuk (ty nejstarší vznikaly v
době před nějakými 40 000 let) a pak (mnohem později, již v zemědělských kulturách)
různé rostlinné oleje. Svíčky (vyráběné ze včelího vosku nebo hovězího loje) se
objevily po roce 800 př. n. l. Lepšího osvětlení bylo možné docílit pouze
zvyšováním jejich počtu. Kromě jejich zjevných nevýhod (omezená životnost,
kouř, riziko požáru) byla účinnost konverze chemické energie svíčky (tuku) na
světlo žalostně nízká, vždy pod 0,01 %. Dokonce ani nejlepší olejové lampy z
konce 18. a počátku 19. století neměly vyšší účinnost než 0,03 %. Měly skleněný
cylindr a regulovatelný knot a jako palivo v nich sloužil olej získávaný z
obrovských těl vorvaňů vybíjených ve světových mořích početnými velrybářskými
flotilami. Ačkoliv první zápalky se v Číně používaly už v 6. století n. l., do
Evropy se dostaly až po roce 1500 a jejich moderní (bezpečnostní) verze se
začala prodávat až v roce 1844.
Vynález výroby plynu z uhlí destilací a zavedení petroleje
(vyráběného ve velkém rafinací surové ropy až po roce 1870), vynález první
použitelné žárovky (1879–1880) a centralizovaná produkce elektřiny ve velkém
(1882) umožnily podstatně pohodlnější a nakonec (se zavedením zářivek a
sodíkových výbojek) o několik řádů účinnější osvětlení domácností, ulic i
průmyslových objektů.
Copyright ©
2006, Vaclav Smil
The moral
rights of the author have been asserted
Translation
© Pavel Kaas, 2018
ISBN
978-80-7473-634-6
Žádné komentáře:
Okomentovat